Ingyenes jogszabálykövető szolgáltatás

2013. május 28.

Az Építésijog.hu weboldal (www.epitesijog.hu) ingyenesen elérhető hírlevél-szolgáltatást indított. Az Építésijog.hu Hírlevél szolgáltatására feliratkozottak e-mailben értesítést kap az építési tevékenységet érintő jogszabályváltozásokról, azok közzétételét vagy hatályba lépését követő néhány napon belül.

Bővebben...


Az Év Főépítésze Díj - 2013

2013. május 27.
Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium 2000-ben megalapította AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ -at, elismerve ezzel a főépítészi tevékenységet, az önkormányzati, állami (területi) főépítészek munkáját.
Amennyiben a FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ és AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ adományozására javaslatot kíván tenni, kérem, hogy személyre szóló javaslatát szöveges indoklással 2013. június 21-ig juttassa el az Országos Főépítészi Kollégium Titkárságára e-mailben vagy postai úton:
e-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , postacím: 1364 Budapest, Pf.: 252.

ÉV HÁZA - 2013

2013. május 22.

Június 20-ig pályázhatnak a családi házak és kis társasházak tervezői a 2013-as Év háza díjra, amelynek fődíja 500 000 Ft.
Az Év háza Kuratóriuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara szakmai támogatásával 2013. évben országos, nyílt és nyilvános pályázatot hirdet megépült lakóépületek építész tervezői részére, valamint e pályázat segítségével keresi a Visegrádi Négyek Családi házai utazó kiállítás magyar résztvevőit is az elmúlt évekhez hasonlóan.

Bővebben...


9. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

2013. május 27.
A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély 2013. május 31. és június 2. között 
9. alkalommal ad otthont az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napoknak, amely kiállítást, vásárt és konferenciát foglal magában.
A konferenciák kiemelt témája: „A kertművészeten túl. Kertészeti szakképzés és karrier Európában”.
Európai díszvendég országok: Litvánia, Írország, Franciaország.
A kiállítók között növénynemesítők, kertészeti termelők, vállalkozások mutatják be tevékenységüket.
Díszelnök: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége

Bővebben...


Építőipari Vállalkozások Szakmai Napja - 2013

2013. május 21.

Idén is kétnapos lesz az Építőipari Vállalkozások Szakmai Napja. Első nap, 2013. május 31-én (péntek) 9 órakor a Gazdaság Házában (Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.) ünnepélyes keretek között kerül sor a Fejér Megyei Építőipari Nívódíjak átadására, valamint bemutatkozik a régió Enterprise Europe Network követe is.
A programot követően a konferencia résztvevőit autóbusszal szállítják a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolához, ahol 13,00 órától megtekinthetik Fejér megye építőipari szakmai kiállítását.
További részletek, jelentkezés ITT
.
2013. június 01-én építőipari és kapcsolódó vállalkozások kiállításával, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket.
A részletes program ITT , illetve a mellékletben található.


Újabb rendeletmódosítások (Változások a felelős műszaki vezető alkalmazásában)

2013. május 16.
A Magyar Közlöny 2013/61. számában jelent meg a 109/2013. (IV. 9.) Korm. rendelet "Az építőipari lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről".
A rendelettel módosul többek között:
 • Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet
 • Az építési beruházások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló
  306/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet
 • Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről,
  valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
 • Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról, valamint az Országos Építésügyi
  Nyilvántartásról szóló 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
 • Az építésüggyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló
  322/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet

Bővebben...


2015-01-01-től új energetikai követelmények

2013. május 15.
A Kormány 1246/2013. (IV. 30.) számú határozata felhívja a belügyminisztert, hogy készítsen előterjesztést az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 (V. 24.) TNM rendelet (a továbbiakban: R.) olyan tartalmú módosításáról, amely meghatározza és
a) középületek esetében 2015. január 1-jétől,
b) minden más épület esetében 2018. január 1-jétől
alkalmazni rendeli az R. hatálya alá tartozó épületek esetében az 1. mellékletben meghatározott költségoptimalizált energetikai követelményértékeket.

Bővebben...


Intermodális központ - Debrecen

2013. május 06.
Intermodális Közösségi Közlekedési Központ létrehozására nemzetközi tervpályázatot hirdettek Debrecenben.Az Intermodális Közlekedési Közösségi Központ, valamint környezete városépítészeti, építészeti és közlekedéstervezési eszközökkel történő rendezése érdekében a jelen tervpályázati kiírásban megfogalmazott tervezési program megvalósítására a Kiíró nyílt építészeti tervpályázati formában keresi, illetve választja ki a legjobb tervjavaslatot és a feladat elvégzésére alkalmas tervezőt.
A tervpályázat legfőbb célja, hogy a Debreceni Nagyállomás és a Petőfi tér Debrecen városszerkezetében elfoglalt helyéhez és közlekedési rendszerében betöltött kiemelt szerepéhez méltó módon, a terület előnyös adottságait kihasználva újjászülethessen.

További részletek, pályázati kiírás ITT.Fejér Megyei Építőipari Nívódíj - 2013

2013. március 12.
Az ARÉV Baráti Kör Egyesület, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara és a Fejér Megyei Építészek Kamarája által 2012-ben alapított 
FEJÉR MEGYEI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ
idén is meghirdetésre került.
A Nívódíj azon épített alkotásoknak adományozható, melyek megvalósítása 5 évnél régebben történt, az azóta eltelt időben az üzemeltetés során igazolta a várhatóan tartós, az eredeti célnak megfelelő használat lehetőségét. Műemléki és helyi védettség alatt álló épületek esetében csak azok felújítási munkáira adományozható Nívódíj. A Díj odaítélésében nem lehet meghatározó az alkotás jellege, tulajdonviszonya. Ugyanakkor meghatározó az üzemeltetés gazdaságossága, a karbantartottság, a települést formáló, szépítő hatása. A Díj azon alkotásoknak adható, melyekre a szakma, a lakosság, vagy annak valamely civil szervezete tesz ajánlást. Az elismerésre pályázhat maga a tervező, a  kivitelező, vagy a tulajdonos is.

Bővebben...


Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája