2019-05-16 (MT Díj, HÉSZ módosítása)

Kedves Kolléganők, Kollégák!
  • A Fejér Megyei Építészek Kamarájának Elnöksége az 5/2019. (03.07.) sz. határozata értelmében 2019. évben is meghirdette a "Molnár Tibor Építészeti Díj"- at.
    A kamara tagjainak időkorlát nélkül, bárhol megvalósult épületével, szakmai munkájával lehet pályázni. A pályázatok leadásának határideje: 2019. május 31. A pályázatot az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kell benyújtani!
Kérlek Benneteket, hogy minél többen küldjétek el pályázatotokat! Biztosan van "kedves" épületetek, melyről min. 5 képpel már lehet pályázni. A Díj oklevéllel, emlékéremmel és pénzjutalommal jár. A pénzjutalom mértéke díjanként 2019. évben max. bruttó 300.000,- Ft, azaz háromszázezer Forint.
Legyen idén is a 2018. évihez hasonlóan - véleményem szerint - magas színvonalú a pályázatunk, díjátadó kiállításunk! 
  • Ahogyan azt már korábban jeleztem, folyamatban van a székesfehérvári HÉSZ módosítása. Várhatóan a nyáron fogadják el, így akinek folyamatban van olyan tervezése, melyet érinthet a tervezett módosítás, legyen körültekintő! Az előterjesztés megtalálható a város honlapján: https://www.szekesfehervar.hu/egyeztetesi-eljarasok?parent=196
Fontosabb tervezett változás az építménymagasság helyett az épületmagasság bevezetése, melyet az OTÉK 7.§ (5) szerint, illetve a "Fogalommeghatározások" 33. pontja értelmében kell kiszámítani. Vigyázat, az oromfalat - az építménymagasság számításával ellentétben - minden esetben hozzá kell számítani a felülethez, vagyis egy nyeregtetős ház épületmagassága nagyobb, mint az építménymagassága!  (A homlokzatmagasság - "Fogalommeghatározások" 52. pont - számításánál az oromfalak bizonyos méretben levonhatóak ellentétben az épületmagasság számításával, azonban homlokzatmagasságot nem szabályoz a HÉSZ.)
További tervezett módosítás az oldalhatáros beépítés oldalkertjénél a min. 4 m helyett az előírt épületmagasság lesz a mérvadó!
A tervezet szerint törlésre kerül a beépítési mélység határa, illetve a telken elhelyezhető főépületek száma.(Kivéve Felsőváros?) A HÉSZ szabályozza majd a telken belül elhelyezendő parkolók számát is.
Természetesen az elfogadásig változhat az előterjesztés - kamaránk is megtette a javaslatait -, de érdemes felkészülni a módosításokra!

Üdvözlettel: Németh László
Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája