2020-05-16 (191/2020 Korm. rendeletről)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

A 2020. május 18-tól (hétfőtől) hatályos rendelet (mellékletben) értelmében a hatósági engedélyezés helyett bejelentéssel végezhető lesz a legtöbb tevékenység. Egyelőre a MÉK-től, egyéb hatóságoktól hivatalos értesítést nem kaptunk a rendelet értelmezésével kapcsolatban, ezért továbbra is javaslom az epitesijog.hu kapcsolódó oldalának tanulmányozását.
Az ott találhatóak szerint pl:

"Ha jogszabály az Ákr. szerinti kérelemre induló eljárásban a kérelem benyújtására kizárólag elektronikus űrlap formátumban való benyújtást engedélyez, a bejelentésre is csak ezen az úton kerülhet sor, hiába biztosít a rendelet egyéb lehetőséget is. A kivételre jó példa az Eljárási kódex (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet): építésügyi engedély iránti kérelmeket az ÉTDR által biztosított elektronikus formanyomtatványon lehet benyújtani, mely egyben a külön jogszabályban meghatározott kísérőlap is, így a veszélyhelyzetben is ezt kell használni bejelentésként [191/2020. (V. 8.) Korm. rend. 5. § (1)-(2) bek.]."

Vagyis pl. egy üzemépület építésének ellenőrzött bejelentését az ÉTDR-ben kell megtenni, nem lehet pl. e-mailen!  (Az e-mailen való bejelentés sok kérdést felvet!)

( A veszélyhelyzet alatti ellenőrzött bejelentés nem vonatkozik az egyszerű bejelentéssel létesülő lakóépületekre, az változatlan maradt!)

Az ÉTDR felületét tanulmányozva az alábbiakat tapasztaltam:

  • A felületre belépve az "Új építésügyi kérelemre" kell kattintani!
  • A Piszkozat alapadatai oldalon az "Eljárás típusánál" a "Veszélyhelyzet esetén építési tevékenység tudomásulvételi eljárását" kell kiválasztani, s a továbbiakban az eddig megszokottak szerint végigmenni a "Kérelem benyújtásáig".
Egyéb engedélyezési eljárásra (pl. használatbavétel, fennmaradás, stb.) nem találtam "veszélyhelyzet esetén tudomásulvételi eljárást".
A tárgyi rendelet értelmében, ha a hatóság hiányosnak találja a bejelentést, végzéssel engedélyezési eljárás lefolytatását rendeli el, így az eljárási illeték is 100 %-os lesz.
Kérdésként merülhet fel, hogy indítható-e veszélyhelyzet esetén a bejelentés helyett "hagyományos" engedélyezési eljárás, erre válasz lehet a rendelet 2. §-a :  "A 3–8. § szerinti eljárás helyett – e rendelet eltérő rendelkezése hiányában – nem folytatható le Ákr. szerinti kérelemre induló hatósági eljárás."

Várjuk az "élesítést", ami lehet, hogy csak pár hétig fog tartani. (?)
Továbbra sem értem, hogy erre mi szükség volt...?

Szép hétvégét, vigyázzatok magatokra!
Üdvözlettel: Németh László

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája