2012-09-20

Kedves Kolléganők Kollégák!

- 2012.10.05-én, pénteken a Szabadművelődés Házában a kamaránk közreműködésével építészeti kiállítás és konferencia lesz. A konkrét program még szervezés alatt van, de a kiállításra az "Építők Napján"bemutatott tablókat szeretnénk felhasználni.

Ezek a tablók (22 db) jelenleg a Gazdaság Házában (Iparkamara hosszúsétatéri épülete - földszinti társalgó-előadó) vannak, 2012.09.26. után szándékozunk "hazahozni".





Arra kérném a kiállítókat, hogy nézzék át a tablójukat, megfelelőnek tartják-e a következő (2012.10.05-i) kiállításra. Egyben buzdítok minden tagunkat, hogy éljen a lehetőséggel, további tablók kiállítása is megoldható. Emlékeztetőül egy műanyag tabló mérete 1 m x 1,50 m kamaránk 10 cm-es fejlécével. Aki szándékozik csatlakozni a kiállítókhoz arra kérem, hogy 1 héten belül jelezze felénk, mert 1 db szabad tablónk van.

- Az OTÉK aktuális módosítása kapcsán már kiküldtem egy anyagot, ezt még kiegészíteném a "telek beépítettségének" fogalommeghatározásával.

A hatályon kívül helyezett OTÉK szerint:

93. Telek beépített területe: a telken álló, a terepcsatlakozáshoz képest 1,0 m-nél magasabbra emelkedő építmények vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A 35. § (9) bekezdésének a) pontja szerinti épületkiugrás vízszintesen mért vetületi területét a telek beépítettségének számítása során figyelembe kell venni. A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni:
a) az árnyékszék, a terepszint alatti építmény, a melléképítmények és a telken és a telek határain álló kerítés,
b) mezőgazdasági, gazdasági és különleges beépítésre szánt területen a legfeljebb 9,0 m-es, egyéb területen a legfeljebb 4,50 m-es gerincmagasságú növényház (üvegház) és fóliasátor,
c) az építményhez tartozó előlépcső, valamint a terepcsatlakozástól legalább 2,0 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány, előtető – az építmény tömegétől kiálló részeinek – az építménytől számított 1,50 m-es sávba eső
vízszintes vetületét.

A hatályos OTÉK szerint:
114. Telek beépített területe: a telken álló épületeknek a terepcsatlakozáshoz képest 1,00 m-es vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni
a) mezőgazdasági, gazdasági és különleges beépítésre szánt területen a legfeljebb 9,00 m-es, egyéb területen a legfeljebb 4,50 m-es gerincmagasságú növényház (üvegház) és fóliasátor,
b) az épülethez tartozó előlépcső, tornác, előtető, valamint a terepcsatlakozástól legalább 2,00 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány – az épület tömegétől kiálló részeinek – az épülettől számított 1,50 m-es sávba eső vízszintes vetületét.

Tehát jelenleg az épületeket kell figyelembe venni a telek beépítettségénél,nem az építményeket.
Ugye minden épület építmény, de nem minden építmény épület.
A hatályos OTÉK szerint mi is számít melléképítménynek ?

86. Melléképítmény: a telek és a telken álló főépítmény (főépítmények) rendeltetésszerű használatát, működtetését elősegítő, kiegészítő rendeltetésű építmény, így különösen:
a) közmű-becsatlakozási műtárgy,
b) közműpótló műtárgy,
c) hulladéktartály-tároló,
d) - épülettől különálló - építménynek minősülő kirakatszekrény,
e) kerti építmény,
f) húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
g) állat ól, állatkifutó,
h) trágyatároló, komposztáló,
i) siló, ömlesztettanyag-, folyadék- és gáztároló,
j) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop,
k)gépkocsi és egyéb tároló, vagy ezek épülete valamint
l) mosókonyha, nyárikonyha épülete.

Lehet jogászkodni !

Üdvözlettel: Németh László

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája