"Molnár Tibor Építészeti Díj - 2021" - díjátadás

2021. szeptember 23.
A Fejér Megyei Építészek Kamarája által 2017-ben alapított Molnár Tibor Építészeti Díj - 2021 átadására 2021. szeptember 23-án került sor Molnár Tibor egykori háza előtt Székesfehérváron, a Várkörúton.
13 pályázat közül választotta ki a Bíráló Bizottság a 2 Díjazottat. A Díjnak fokozatai nincsenek, oklevéllel, emlékéremmel, és pénzjutalommal jár.


A díjazottak:  3H Mérnöki Iroda Kft. - Hajósné Jauch Katalin,
                                                            Hajós Imre, Pálinkás István
                     Erdei Ibolya, Erdei László
                      
A pályázatokból kiállítást is rendeztünk, mely 2021. október 07-ig a helyszínen megtekinthető.
Gratulálok a díjazottaknak, köszönöm minden pályázó munkáját, s biztatom tagjainkat, hogy 2022-ben is pályázzanak! N.L.

MTA Agrártudományi Kutatóközpont-Látogatóközpont Martonvásár
Tervező: 3H Mérnöki Iroda Kft.
Pálinkás István
Hajós Imre
Hajósné Jauch Katalin

Tervezőknek a martonvásári Brunszvik kastély parkjában lévő „Kiskastély” épületének bővítésével az Agrártudományi Központ profiljához kapcsolódó, annak működési területeit bemutató Interaktív Látogatóközpont létrehozása volt a feladata.
A tervezés további része volt a Brunszvik kastély, Szent Anna templom és a Kiskastély
előtt elterülő előkert kertészeti felújítása, kerttörténeti szempontok szerinti helyreállítása.
A neogótikus jegyeket hordozó háromszintes Kiskastélyhoz az új épületrész a lehető legkisebb homlokzati érintettséggel az egytraktusos nyugati szárnynál csatlakozik.
Az új épületszárny főbejáratával egyrészt áteresztő funkciót lát el a Kastélypark felé, másrészt a Látogatóközpontba érkezőket fogadja. Az interaktív kiállítóterek, foglalkoztatók a meglévő épületszárnyban, az ezt kiszolgáló terek elsősorban az új épületszárnyban kaptak helyet. A Kiskastély teljes emelete kiállítótérként funkcionál.
Az új épületszárny nemcsak homlokzati megjelenésében, de a belső tereiben is jól érzékelteti a történetiséget, a „Kiskastély” építészeti értékeit tovább erősíti.
A tervezett bővítés homlokzati tömegformálása, anyaghasználata, felületképzése,
színvilága a kortárs építészeti elemeket hordozza magán. Jól elkülönülnek egymástól a történelmi épületszárnyak, az új épületrész nagy üvegfelületein visszatükröződik a kert és a meglévő épületek romantikája, így teremtve harmóniát az eltérő stílusjegyeket hordozó épületrészek között.  N.L.


Velence-családi ház
Erdei Ibolya
Erdei László

A Bencehegy déli, erősen lejtős oldalán épült háromszintes lakóház nyeregtetős oromzata, sziluettje modern, kortárs elemekkel jól érzékelteti a hagyományos építészetünket.
Az autópálya felöl is feltáruló vegyes településképbe illeszkedve, anyaghasználatával, szín-, és formavilágával példamutatóan egyszerű marad.
A telek lejtése, a Velencei-tó panorámája okozta kihívást a tervezők jól oldották meg, a középső lakószinten elkülönülő nappali tartózkodású helyiségek logikája érthető, még ha alaprajzi elrendezésében valószínűsíthető az építtetői akarat is.
Az M7-esen Budapest felé utazva, az épületet látva mondom magamban…gratulálok a tervezőknek. N.L.



Képek az átadásról:




Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája