2013-04-04 (Illeték utalása-helyreigazítás)

Kedves Kolléganők, Kollégák!


A tegnapi hírlevélben az alábbi tájékoztatást adtam:

  • Lőrincz Attila tagtársunk jelezte, hogy hívjuk fel a figyelmet az építésügyi hatósági eljárások illetékének átutalásos rendezési lehetőségére. Az ÉTDR bevezetésével a "pénzügyek" teljesítésére is online lehetőség nyílik majd, azonban tudomásom szerint az EFER, mint a magyar közigazgatás e-fizetési rendszere még nincs kidolgozva az ÉTDR-re. Az illetékbélyeg csatolása személyes kérelem benyújtásakor elfogadott, azonban gyakorolható az átutalásos pénzügyi rendezés. Mivel a tárhelyre feltöltött eljárás már ÉTDR azonosítóval rendelkezik, így párhuzamosan rendezhető az eljárás illetéke (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000093.TV&celpara=#xcelparam) átutalással.

A számla megnevezése: NAV Illetékek bevételi számla (Nem ide kell utalni!)
A számlaszám: 10032000 - 01070044
(Nem ide kell utalni!)
A közlemény rovatban az eljárás ÉTDR azonosító számát kell feltüntetni. (Egyéb azonosítón kívül)

 Az átutalás teljesítéséről szóló igazolást pedig PDF/A formátumban (célszerű a banki igazolás nyomtatásánál létrehozni) csatolni kell a később benyújtandó kérelemhez.
 Itt hívom fel a figyelmet újra, hogy célszerű minden dokumentumot a "tárhelyre" feltölteni, hogy a "mappában" ne kelljen a hiánypótlási felszólításra várni.

Több észrevétel is érkezett az átutalásra vonatkozóan, a mai napon tájékozódtam én is a NAV-nál, és az alábbi helyreigazítást tenném:

  • Az 1990. évi XCIII. TÖRVÉNY (az illetékekről) szerint:                 73. § (1) A közigazgatási hatósági eljárási illetéket az eljárás megindításakor illetékbélyeggel az eljárást kezdeményező iraton kell megfizetni a (2)–(4), a (7) és (8), valamint a (11) bekezdésekben foglaltak kivételével.
    (4) Elektronikus úton kezdeményezett közigazgatási hatósági eljárás esetén az eljárási illetéket az eljárás megindítását megelőzően banki átutalással vagy – a technikai feltételek megléte esetén – az elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül történő fizetéssel kell megfizetni, az elektronikus kapcsolattartás részletes eljárási szabályairól szóló külön jogszabály szerint.
    (4a) Az elektronikus úton kezdeményezett építésügyi hatósági, valamint az azokban szükséges szakhatósági eljárások illetékét készpénz átutalási megbízással, átutalási megbízással, bankkártyás átutalással vagy – ha erre lehetőség van – elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül, az eljárás megindítását megelőzően vagy azt követően kell megfizetni. Az eljárási illeték megfizetését az átutalási megbízás elfogadásáról szóló nyilatkozat másolatával kell igazolni.

    Vagyis az illetékbélyeget csak a személyesen benyújtott kérelem esetén "szabad" elfogadni, az elektronikusan kezdeményezett eljárás illetékét átutalással kell rendezni!
  • A 44/2004. (XII. 20.) PM rendelet (az eljárási illetékek megfizetésének és a megfizetés ellenőrzésének részletes szabályairól) szerint:         6. § (1) Az elektronikus úton kezdeményezett eljárásért járó illeték megfizetésének ellenőrzésére az elektronikus közszolgáltatásról és annak igénybevételéről szóló 225/2009. (X. 14.) Korm. rendelet 40–43. §-ában foglaltakat kell alkalmazni azzal, hogy az illeték előzetes megfizetése esetén az eljáró szerv elektronikus úton megkeresi a Kincstárt a pénzügyi elszámolás tényleges megtörténtének visszaigazolása érdekében.

Tehát - ezt a NAV tájékoztatása is megerősítette - az elektronikus úton kezdeményezett eljárás illetékét nem a NAV Illetékek bevételi számlájára, hanem a
       
Magyar Államkincstár 10032000-01012107 számú Eljárási illetékbevételi számlára kell utalni.


Aki már elutalta az eljárási illetéket a NAV számlájára, ne aggódjon, előbb-utóbb az Államkincstárhoz fog kerülni.
Most ezek az információk, várom az észrevételeket.

Üdvözlettel: Németh László

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája