2013-as díjazott épületek

Az alapító szervezetek Fejér Megyei Építőipari Nívódíjban  részesítették 2013. évben a következő épületeket:

  • Dunaújvárosi Főiskola bővítése (Dunaújváros, Táncsics M. u. 1/A)
  • Lakóépület felújítása (Csókakő, Kossuth L. u. 7.)
  • ALBA LUX üzemépület (Székesfehérvár, Köles u. 5.)


Dunaújvárosi Főiskola bővítése:                                                     
Tervező:  Rombauer Gábor építész 
Generál kivitelező:  STRABAG- MML Kft. HS Direkció
Építtető:  Oktatási és Kulturális Minisztérium, Dunaújvárosi Főiskola
Épült: „Identitás” városi park 2006.                                                                
Campus „A” épület 2007.Az 1950-es években épült, kezdetben technikumként, majd felsőfokú technikumként működő főiskola mára, a mintegy hat éve befejezett nagy ívű építési munkák eredményeként európai szintű campussá nőtte ki magát alapvetően átalakítva ezen városrész arculatát. A fejlesztés során az ingatlan bővítésével létrejött a főiskola legendás igazgatójának nevét viselő identitás park, mely a város lakóinak körében is igen népszerű. A meglévő oktatási épületek kiegészültek az átalakított fonoda épületével, melynek különleges attrakciója tervezői bravúrnak köszönhetően, hogy az eredeti homlokzati textúrát és az egészen más funkcióra kitalált vázszerkezet egy részét megtartva, alakítottak ki benne tornacsarnokot, nagy előadókat, könyvtárat, stúdiót, számos kis terem és labor mellett fedett sétáló utcákat. Az átalakított épületrészek nagy üvegfelületekkel egészültek ki, karakteressé téve az épület összképét.
Az elmúlt évek használata sem a belső, sem a külső megjelenését nem koptatta meg. Ápolt, rendezett környezetével változatlanul új épület benyomásáét kelti a felhasznált anyagoknak, és a magas színvonalú kivitelezésnek köszönhetően.

Lakóépület felújítása, bővítése: (Csókakő, Kossuth u. 7.)

Tervező:     Schmidtné Lengyel Andrea építész
Kivitelező:  Zagyva Lajos kőműves mester
Építtető:    Szabó Bakos György
Felújítás, bővítés készült: 2005-2007.Az építőmérnök tulajdonos 2002. évben vásárolta meg az eredendően üvegezett, tornácos, a falusi életvitel gyakorlásához megépített parasztházat, látva a benne rejlő építészeti lehetőségeket.
A tervező és az építtető együttműködésének eredményeként a mai kor követelményeihez igazodóan kialakultak a helyiségcsoportok anélkül, hogy alapvető szerkezeti beavatkozásokat végre kellett volna hajtani. A telek hátsó irányába emelkedő terepvonulatba kissé besüllyesztve megépített gépkocsi tároló harmonikusan illeszkedik a felújított lakóépülethez. A felújításhoz felhasznált anyagok az épület korához, stílusához, funkciójához igazodnak, időállóak.
A kiviteli munka precíz, jó minőségű.
Az épület szép példája lehet a falusi lakóházak igényes, stílus- és értékőrző felújításának, átalakításának, bővítésének. Tömegalakítása, léptéke, az épület egészének megjelenése az ápolt, szemet gyönyörködtető környezetével megállásra készteti az arra járókat.
Nem véletlenül kapta meg 2009.évben „Csókakő legszebb portája” elismerést.

ALBA LUX Kft. iroda- gyártócsarnok épületegyüttese:
(
Székesfehérvár, Köles u. 5.)  
                                                   
Tervezők:      építészet - Németh László (Né-Mó Kft.); 
                   belsőépítész - Dékány Annamária
 Kivitelezők:   TIGONAX Kft.; Gyürüs Kft.  
 Építtető:      ALBA LUX Kft.   
 Épült:          2006.Az épületegyüttes funkciójához igazodó egyedi megjelenése, az alkalmazott anyagok kiválasztása, jól érzékelteti a vállalkozás minőség iránti elkötelezettségét, mellyel összhangban van a belső terek áttekinthető, színvonalas, ugyanakkor nem hivalkodó kialakítása.
A kétszintes irodaépület tömegképzése, helyiségeinek funkcionális kapcsolatai mintaszerűen illeszkednek a nyílászáró gyártástechnológiát befogadó egyszintes üzemcsarnokhoz.
A létesítményben alkalmazott korszerű épületgépészeti megoldások, a példaértékűen alkalmazott szerkezeti tömeg hűtés- fűtés gazdaságossága mellett hozzájárul a tökéletes munkakörnyezet, az ember centrikus munkahely kialakításához.
Az elmúlt évek üzemelési tapasztalatai igazolták az előzetes elvárásokat. Az időálló anyagokból épített létesítmény   színvonalas látványát fokozza a gondozott, esztétikus kertészeti környezet.


Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája