Az építőipari kivitelezési tevékenység új előírásai

2013. július 03.

Az Étv. és az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet januári átfogó módosításai után néhány hete hirdették ki az építőipari lánctartozás megakadályozását célzó új törvényt és kormányrendeletet, amelyek további szigorításokat vezetnek be a kivitelezéshez kapcsolódó kötelezettségek terén.

Változnak a januárban szigorított szakmagyakorlási szabályok, illetve július 1-jétől alkalmazni kell az építési termékek forgalmazásának új, harmonizált feltételeit meghatározó 305/2011/EU rendelet (CPR) előírásait is.


Néhány konkrét példa a változásokból:

  1. Július 1-jétől visszaállítják a felelős műszaki vezetők megbízási jogviszonyban történő foglalkoztatásának lehetőségét.
  2. Ha az MKIK tudomására jut, hogy a vállalkozó nem teljesíti a fizetési kötelezettségét, akkor – a jogszabályokban meghatározott feltételek teljesülése esetén – az MKIK törölheti a kivitelezői névjegyzékből a fizetésre kötelezettet!
  3. 2013. július 1-jétől megkezdi működését a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv is. A TSZSZ szakkérdésekben ad szakértői véleményt a fél kérelme alapján. Egy esetleges per során a felmerülő szakkérdésekben a bíróság a TSZSZ szakvéleményére alapozhatja az ítéletét.
  4. Új előírások lépnek hatályba a minimális építőipari rezsióradíjról és az aránytalanul alacsony árajánlatok kivédéséről!
  5. Július 1-jétől a CPR rendelet alapján az építési termékek megfelelőségigazolását a teljesítménnyilatkozat váltja fel.
  6. A munkaterület átadása a használatbavétel és a birtokbaadás feltétele lesz július 1-jétől.
  7. Az e-építési napló bevezetésével mellőzhető lesz a kivitelezéshez kapcsolódó előzetes bejelentési kötelezettség és az építésfelügyeleti hatóság tudomásulvételi eljárása.

A Fórum Média Kiadó legújabb szemináriumán a résztvevők elsajátíthatják az építőipari kivitelezési tevékenység és a kapcsolódó szakmagyakorlás átalakuló előírásait.
Bővebb információ és jelentkezés ITT.


Korábbi hír a 109/2013. (IV. 9.) Korm. rendelet megjelenéséről ITT olvasható.
Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája