2013-10-15 (Használatbavétel, utólagos hőszigetelés)

Kedves Kolléganők, Kollégák!


Az alábbiakra szeretném felhívni a figyelmeteket:

  • Az e-napló bevezetése mellett október 01-től más változások is történtek. Több ponton módosították a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletet, így változtak a használatbavétellel kapcsolatos előírások. A használatbavételi engedélyhez most már a kormányrendelet is tartalmazza a felelős műszaki vezetői nyilatkozatot (40. § f) a felelős műszaki vezetőnek az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Épkiv.) 14. §-a szerinti nyilatkozata az építési naplóban rendelkezésre áll,), amit eddig csak a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 13. § j) bekezdése írt elő ( az építmény használatbavételi (fennmaradási) engedélyezéséhez, tudomásulvételéhez a felelős műszaki vezetőnek szakterületére vonatkozó – 14. § szerinti tartalmú – nyilatkozat megtétele,).
    Az egy másik kérdés, hogy a tudomásulvételi eljárásnál (lakóházaknál ez a jellemző) miért nem kéri a 312/2012 kormányrendelet a felelős műszaki vezetői nyilatkozatot, miután a 191/2009-es tartalmazza ? (Majd a következő módosításnál)
    A 312/2012-es rendelet 54. § (6) bekezdés szerint:  Az építésügyi hatóság az eljárás megindulásától számított tíz napon belül a használatbavétel tudomásulvételét megtagadja és az építmény, építményrész használatát megtiltja, ha
    c) megállapítja, hogy az építési engedélytől és a hozzá tartozó engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációtól eltértek és az eltérés építésügyi hatósági engedélyhez kötött.

    Itt hivatkozni kellett volna a tárgyi rendelet 22. § (1) bekezdésére - mint kivételre -, miszerint bizonyos esetekben nem kell az építési engedély módosítását kérni. Bízzunk benne, hogy a hatóság végigolvassa a rendeletet, és megfelelően alkalmazza. A tudomásulvételi eljárásról a honlapunkon lévő tájékoztatót is módosítottam a rendeletnek megfelelően: http://www.fejermek.hu/attachments/article/108/Használatbavetel_tudomásulvetele_2013_10_01.pdf
  • Legutóbbi szakmai napunkon - mely a passzívházakkal foglalkozott - fontos információkat kaptunk a külső falak hőszigetelésével kapcsolatosan. Többen alkalmazunk külső falszerkezetként nút-féderes téglát, melyet kívülről valamilyen hőszigetelő lemezzel teszünk az energetikai előírásoknak is megfelelővé. Korábbi alkalmazási útmutatókban (pl. 2002-es Baumit kiadvány) találkoztunk azzal a megoldással, hogy a téglafelületre közvetlenül ragasztják a hőszigetelő lemezt.
Horváth Sándor (BME Épületszerkezettani Tanszék adjunktusa) a szakmai napon felhívta a figyelmünket arra, hogy pl. pára-filtrációs (nem diffúzió) okból nem megfelelő a nyers téglafalra közvetlenül ragasztani a hőszigetelést, hanem előbb légzáró vakolatot kell készíteni. Mivel a nút-féderes téglafalak függőleges fugái nincsenek habarccsal kitöltve, ezért szükséges a véleménye szerinti teljes felületű légzáró vakolat készítése. Az további kérdés, hogy ebben az esetben szerintem a dübeles rögzítés is indokolt. (Az egyetemen nem díjazzák - 1-es ZH -, ha valaki elhagyja a légzáró vakolatot) Kérdésemre, hogy miként kerülhetett mégis alkalmazási útmutatóba  a közvetlen ragasztás, válasza az volt, annak már 11 éve, azóta az élet igazolta a légzáró vakolat szükségességét. Sajnos előfordulnak esetek, mikor a hőszigetelés mögött folyik a lecsapódott pára, a kőburkolatú, gipszkarton belső felületű falszerkezetnél belül a karton mögött télen 7 fok van. (?)
A téglaszerkezetű falakhoz vasbeton szerkezetek is csatlakoznak (pillér, födém, áthidaló), melyet egységesen utólag hőszigetelünk. Kérdésemre, hogy mekkora vastagságú hőszigetelés esetén hagyható el a vasbeton szerkezet kiegészítő hőszigetelése, a válasz az volt, hogy pl. grafitos PS hőszigetelés esetén 15-16 cm, hagyományos expandált PS esetén kb. 20 cm vastagságnál. Természetesen minden esetet egyedileg kell vizsgálni, de egy nút-féderes, kevésbé jól hőszigetelő tégla + 16 cm grafitos PS hőszigetelés alkalmazásánál nem kell a vb. szerkezeteket még külön hőszigetelni.
Elnézést, ha egy kicsit hosszúra "nyúltam", de úgy érzem, ezek fontos információk.

Üdvözlettel: Németh László

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája