Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája - Közlemény

2013. november 28.
Tisztelt Kollégák!

A Bischoff Hungary Ltd. nevű cég meghívásos tervpályázatnak nevezett felkérést küldött öt építésznek lakóház tervezésére a Veszprém, Ibolya u.6. alatti telekre.
Ebben beépítési tanulmányt és vázlattervet kér ingyen, hozzá ajánlatot a további tervfázisokra.

A kiírás nem elégíti ki a tervpályázatokra vonatkozó 305/2011.Korm. rendelet követelményeit.
E rendelet alkalmazása ugyan csak a közbeszerzési törvény szerint ajánlatkérőnek minősülő szervezetek számára kötelező (1.§ (1)), de a rendeletet önként alkalmazó személyre, illetve szervezetre is alkalmazni kell minden rendelkezését. (1§ (2))
Ha az említett eljárást nem változtatnák, pusztán nem neveznék tervpályázatnak, akkor is felvetődne a rendelet alkalmazásának kötelezettsége, mert de facto pályázatról lenne szó, hiszen építészeti tervjavaslatok összevetése és rangsorolása útján az adott tervezési feladat megoldására alkalmas tervező kiválasztása történne, ami a rendelet szerint a tervpályázat célja. (1.§ (1))

Etikai szabályzatunk 7., 10. és 11.§-a tiltja a jogszerűtlen eljárásban és pályázatban való részvételt!
A kiírónak több lehetősége van legalizálni az eljárást. Szabályossá teheti a tervpályázati kiírást, vagy párhuzamos megbízást ad több tervezőnek.
Jó hír. hogy Kalo Emese, a MÉK megújult elnökségének tagja, a korábbi Tervpályázati Munkabizottság elnöke felvette a kapcsolatot a kiíróval, aki nyitott volt a párhuzamos megbízás irányába.

Az ingyen tervezést nem tiltja semmi, de súlyosan rontja az építészek és mérnökök megbecsülését.

Elnökségünk nevében határozottan kérem a tisztelt Kollégákat, hogy jogszerűtlen eljárásban ne vegyenek részt és ingyen munkával ne járassák le szakmánkat!

Üdvözlettel:  Martin Gábor elnök

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája