2013-12-09 (építési termékek betervezéséről)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Az építési termékek építménybe történő betervezésének és beépítésének szabályait a 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet rögzíti. Jelenleg tehát az uniós jogszabály (305/2011/EU rendelet), az építési törvény, és a 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet határozza meg az építési termékek beépítésére vonatkozó előírásokat.
Jelenleg komoly fejtörést okoz e rendeletek megfelelő alkalmazása, s ezzel nem csak a tervezők, hanem a rendeletek betartását figyelő pl. építési hatóságok is gondban vannak.
A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 8. melléklet 1.1.5. pontja szerint az építészeti műszaki leírásban kell a teljesítmény jellemzőket meghatározni.
A 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet (az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól)
4. § (3) szerint: " Ha a tervező egy bizonyos, egyértelműen beazonosítható építési terméket jelöl meg, az egyben az elvárt műszaki teljesítmény meghatározását is jelenti, azzal, hogy ilyen esetben a termék műszaki előírásában foglalt összes teljesítménykategória lényegesnek tekintendő és az elvárt műszaki teljesítmény ezek szintje, osztálya vagy leírása."
Elvileg mondhatnánk, hogy eddig is így történt, ezután is így teszünk. Vagyis betervezünk egy konkrét terméket, és ezzel minden rendben. Azonban az új szabályozással a konkrét termék betervezése további felelősséget is felvet (pl. gazdaságos tervezés, stb. -  http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/2529 ).

A múlt héten, csütörtökön megtartott "ROCKWOOL" konferencián elhangzottak megerősítettek abban, hogy szükséges a hatályos jogszabályok megfelelő értelmezése, az annak való megfelelés.
Ezért csatlakoztunk az Artifex Kiadó és a Build-Communication Kft. által jövő év elején megtartandó konferenciasorozathoz.

Kamaránk tagjainak (a szüneteltetőknek is), a nyilvántartottainknak ingyenes lehetőséget biztosítunk a 2014. február 11-én, a Szabadművelődés Házában tartandó konferencián való részvételre.


A honlapunkon megtalálható oldalon ( http://www.fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=473:tervezoi-termekkiiras-konferencia&catid=9&Itemid=107 ) jelentkezhettek a tárgyi rendezvényre. Értelemszerűen a jelentkezésnél a "CSAK A FMÉK TAGJAINAK" megjegyzésű helyszínt válasszátok!

Üdvözlettel: Németh László
Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája