Fejér Megyei Építőipari Nívódíj - 2014 (díjazott épületek)

2014. június 02.
2014. május 30-án Székesfehérváron, a Gazdaság Házában (Hosszúsétatér 4-6.) átadták az idei Fejér Megyei Építőipari Nívódíjakat.
Díjazott épületek:
- kétlakásos lakóépület - Székesfehérvár, Bősi u.6.
- épületfelújítás - Székesfehérvár, Ady Endre u. 15.
- irodaépület - Sárszentmihály, Árpád u.1/a.

Az alapító szervezetek 2014. évben  Fejér Megyei építőipari Nívódíjban részesítettek egy kétlakásos lakóépületet.(Székesfehérvár, Bősi u.6.)   
Tervező:      Tatai Róbert építészmérnök
Kivitelező:   Rédli György
        ács, tetőfedő munka: Falusi Tibor
        bádogos munka: Juhász és Társa Kft.
Építtető:     Rédli György
Épült:         2008.
                                
A megyeszékhely, Öreghegy városrészének egyik új utcájában épült kétlakásos épület egyszerű épülettömegével, ízléses anyag használatával, szépen illeszkedik a környezetébe.
Az átgondolt telepítés figyelembe veszi a lejtős telek méreteit, adottságait. A két, hasonló nagyságú és kialakítású lakás, egymás zavarása nélkül használható.
A lakások áttekinthetők, a helyiségkapcsolatok racionálisak. Belső berendezések, burkolatok igényesek, de nem hivalkodóak.
Zöldterületi, kerti kapcsolata jól megoldott.
A már említett időálló anyagválasztás, igen igényes, precíz kivitelezési munkával párosult. Az építtető, kivitelező vállalkozóként, a szakma szeretetét atyai ágról örökölve, a részletekre is figyelve hozta létre a minden tekintetben példaértékű családi otthont.


Az alapító szervezetek 2014. évben Fejér Megyei építőipari Nívódíjban részesítették a Sajtóház épület felújítását.(Székesfehérvár, Ady Endre u. 15.)   

 Tervezők: Építészet:  Tóth Zsuzsanna (Assmann Tervező és Tanácsadó Kft.)
                  Statika: Dr. Hortobágyi Zsolt              
 Kivitelező: XL BAU Kft. (Veszprém)
 Restaurátorok: Lángi József, Bartos György
 Építtető:   Hírlap Press Kiadó Kft.
 Felújítás készült:   2008.
                  
Az 1870-es években épült, historizáló stílusú egykori lakó- épületet, korábbi irodaházzá történő átalakítását követően, példaértékű műemléki felújítását végeztette el az építtető. Ennek keretében részben visszaállították az eredeti funkcionális rendet és teljes mértékben a külső megjelenést, valamint biztosították a szerkezeti tisztaságot. Ahol a jelenlegi használati elvárásoknak megfelelően, nem teljes mértékben történt meg az eredeti állapot újraépítése, ott is a meghatározó építészeti elemeket nemcsak megtartva, hanem hangsúlyozottan kiemelve biztosították azok méltó bemutatását, megőrzését. Ennek során új értékeket hoztak létre, az egykori lépcsőház tárgyalóvá való kialakításánál is.
A külső felújítások és belső átalakítások végzésekor végig pontosan betartották a műemlékvédelmi hatóság szigorú előírásait, követelményeit, ezzel vállalva, a nem kis mértékű   költségnövekedést is. A homlokzat helyreállítása művészettörténész kutatásán alapuló restaurátori munkával történt. A korrekt belsőépítészeti tervezésen alapuló berendezéssel megoldották a háznak, mint munkahelynek, reprezentációs térnek az egységes, kényelmes, elegáns, mégsem hivalkodó használatát.
A tetőtérben, értékes sajtótörténeti kiállítást és dokumentumtárat hoztak létre, amely nemcsak saját, belső célokat szolgál, hanem az érdeklődők és kutatók igényeit is kielégíti.




Az alapító szervezetek 2014. évben Fejér Megyei építőipari Nívódíjban részesítették a MASTERPLAST irodaépületet.(Sárszentmihály, Árpád u.1/a.)   
Tervezők:  építészet: Lázár Zoltán (Archinform 97Bt.)
               belsőépítészet: BIVA Inspiration
               statika:    Füzy Barna (5 Torony Mérnöki Iroda Bt.)
Kivitelező: Sótér Árpád műszaki, szakmai irányításával (Szabados Kft., Lászlóvill Kft., ALBA LUX Kft.,Fenesto Kft., Gyűrüs Építő Kft., Alba Euro Kft., Dagata Kft., M+M Kft., Percent Kft., Reálgress Kft.)
Építtető:   MASTERPLAST GROUP ZRT.
Épült:      2006.   
   
A település legnagyobb ipari vállalkozásának háromszintes irodaépülete, szépen tagolt, hangsúlyos megjelenésével vonzza a tekintetet. Az íves, egyenes, illetve kör alakú épületrészek vakolt és kőburkolatú felületükkel, a visszaugratott harmadik szint homlokzata arányosan osztják meg, plasztikussá teszik az  épület tömegét.
A kivitelezés minősége, a környezet ápoltsága, mintaértékű.
A belső terek kialakítása, harmonizál azok funkcionális igényeivel. Az alkalmazott anyagok, belsőépítészeti megoldások mértéktartó eleganciát sugároznak.
Különlegességnek számít a kör alakú lépcsőtér kupolájára felfüggesztett „örökjáró” nagyméretű inga, melynek meghajtási technikáját, hosszas megfigyelés után sem tudja megfejteni a laikus szemlélő.
Az irodaépület méltán tükrözi a vállalkozás üzleti filozófiáját, a minőséget, az üzleti fegyelmet.

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája