2015-03-16

Kedves Kolléganők, Kollégák!


Az alábbi kormányrendeletek változására szeretném felhívni a figyelmeteket:

  • Az új OTSZ hatályba lépését (2015-03-05) egyes kormányrendeletek módosítása követte. Így a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról) is változott azonos hatállyal. (2015-03-05)
    Alapvető módosítást jelentett a "tűzvédelmi kockázati osztály" fogalmának bevezetésével a tűzvédelmi szakhatósági megkeresések esetei. Így a továbbiakban nem tűzvédelmi osztályba sorolás szerint kell a szakhatóságot megkeresni, hanem többek között a mértékadó kockázati osztály szerint:

A 312/2012 rendelet alapján a következő esetekben kell a tűzvédelmi szakhatóságot megkeresni:
1. KK, MK mértékadó kockázati osztályba tartozó építmény esetén,
2. AK mértékadó kockázati osztályba tartozó
– lakó- és üdülőépület,
– nevelési, oktatási , szociális rendeltetést tartalmazó épület,
– összes építményszint nettó alapterülete az 500 m2-t meghaladó épület
esetén,
3. NAK mértékadó kockázati osztályba tartozó épületek a lakó- vagy üdülőépület kivételével, amelynek
– az összes építményszint nettó alapterülete nagyobb, mint 500 m2 és tartalmaz olyan közösségi rendeltetésű helyiséget, amelynek nettó alapterülete nagyobb, mint 50 m2,
– az összes építményszint nettó alapterülete nagyobb, mint 1000 m2,
4. Megfelelőség igazolással – vagy 2013. július 1-je után gyártott szerkezetek esetében teljesítménynyilatkozattal – rendelkező építményszerkezetű, tömegtartózkodás céljára nem szolgáló, és legfeljebb 180 napig fennálló
a) rendezvényeket kiszolgáló színpad, színpadi tető, lelátó, mutatványos, szórakoztató, vendéglátó, kereskedelmi, valamint előadás tartására szolgáló építmény,
b) kiállítási vagy elsősegélyt nyújtó építmény,
ha az az OTSZ szerinti állvány jellegű építmény és több mint 50 fő egyidejű tartózkodására alkalmas és nettó alapterülete 20 m2-t meghaladja.

Az új OTSZ szerint: 8. § A tűzvédelmi követelményeket az anyagok tűzveszélyességi osztálya, a kockázati egység kockázati osztálya, az épület, az önálló épületrész és a speciális építmény mértékadó kockázati osztálya alapján kell megállapítani.
12.§ (5) A kockázat mértéke szerint az épület, önálló épületrész, a speciális építmény és a kockázati egység
a) nagyon alacsony kockázati, NAK osztályba,
b) alacsony kockázati, AK osztályba,
c) közepes kockázati, KK osztályba vagy
d) magas kockázati, MK osztályba

tartozik.

Tehát minden építmény esetében meg kell határozni a tűzvédelmi kockázati osztályt, az építési hatóság csak ez alapján tudja eldönteni, hogy szükséges-e a szakhatósági megkeresés. Elsőre nem tűnik ez annyira bonyolultnak, de ehhez ismerni kell az új OTSZ-t.
Ebben próbálunk majd segíteni egy tűzvédelmi tervező által készített "segédlettel", mely abban az esetben használható, ha nem kell a szakhatóságot megkeresni, de tűzvédelmi munkarész készítése elvileg szükséges. (pl. családi háznál)
Véleményem szerint továbbra is alapelv, hogy a szakhatóság megkereséséhez szükséges tűzvédelmi dokumentációt csak az arra jogosult készítheti el, ellenben egy családi házhoz szükséges tűzvédelmi munkarészt (nem dokumentáció!) az építész tervező is.

  • Egy másik rendelet ( 38/2015. (III. 11.) Korm. rendelet ) is újabb változtatást jelentett a 312/2012 "életében", mely 2015-03-12-től hatályos. Alapvetően a műemlékek, műemléki környezet építéshatósági eljárásait érinti. Így pl. az 1. melléklet szerinti építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek 1. pontja az alábbi (kikerült a műemléki környezetre vonatkozó rész):
  1.  Az építési engedéllyel építhető építmény átalakítása felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell
    a)    megváltoztatni,
    b)    átalakítani,
    c)    elbontani,
    d)    kicserélni,
    e)    megerősíteni vagy
    f)    változatlan formában újjáépíteni.

Hatályát veszti a 393/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról, mely szabályokat a továbbiakban a  39/2015. (III. 11.) Korm. rendelet tartalmazza. (Műemléki környezetben egy kissé változnak az eljárások, érdemes a változásokról a hatóságnál érdeklődni.)

  • Aki pedig végigolvasta hírlevelemet, annak "ajándékul" egy tervezési árajánlat pályázati kiírása: 

http://mek.hu/index.php?link=VADEX_Mezofoldi_Erdo__es_Vadgazdalkodasi_Zrt._uj_vadfeldolgozo_uzemenek_tervezese

Üdvözlettel: Németh László
Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája