Fejér Megyei Építőipari Nívódíj - 2015 (díjazott épületek)

2015. június 03.
2015. május 29-én Székesfehérváron, a Gazdaság Házában (Hosszúsétatér 4-6.) átadták az idei Fejér Megyei Építőipari Nívódíjakat.
Díjazott épületek:
- lakóépület - Székesfehérvár, Nyitrai u.30.
- Mátyás király emlékmű - Székesfehérvár, Fő u. - Ady Endre u.
- lakóépület - Nadap, Templom köz 5.


A díjazottaknak gratulálunk!

Az alapító szervezetek 2015. évben  Fejér Megyei Építőipari Nívódíjban részesítették  a Székesfehérvár Nyitrai u. 30. szám alatti  családi  lakóépületet
                                           
Tervezők: Plájer János, Csernik Tamás  
                  (P és P Építész Stúdió)
Kivitelező: NBU Kft.
Építtető: Kővári Judit
Épült: 2007.

Az öreghegyi városrészben megvalósított lakóépület a logikusan szerkesztett, arányos tömegelemeivel, már első rátekintésre is diszkréten megmutatja a környezet formáló hatását.
Tökéletes harmónia jelentkezik az épület külső megjelenése, belső kialakítása és az ingatlan zöldterületének rendezettsége között.
Az építtetői igények, az otthon-teremtésben maradéktalanul teljesültek, a tervező és a kivitelező közös munkájának, együttműködésének eredményeként.
Részletekbe menő alaposság jellemzi az egyes műszaki megoldásokat. Ilyen többek között a zöldtető kivitelezése, vagy az épület árnyékolása is.
A családi lakóház belső terei, helyiségei funkcionálisan jól kapcsolódnak egymáshoz. Az épület terasz és kert kapcsolata kifejezetten ideális megoldású.
A lakás felszereltsége a szaniterek, burkolatok a belsőépítészeti megoldások példamutatóak.   



Az alapító szervezetek 2015. évben  Fejér Megyei Építőipari Nívódíjban  részesítették a Mátyás király emlékművet
                                         
Tervezők:  Melocco Miklós szobrászművész
                  Masznyik Csaba építészmérnök
                  Krähling János építészmérnök
                  Kisfaludy Attila statikus

Kivitelezők: Reneszánsz Kő- és Épületszobrász Rt.
                   Fejér Megyei Tanácsi Építőipari Vállalat

Építtető-tulajdonos: Székesfehérvár Városi Tanács, majd jogutódja Székesfehérvár MJV Önkormányzata

Épült: 1989-1990 (kibővítve 1992-1993)

A Székesfehérvár szívében lévő különleges helyszínt egy 1988-ban kiírt szobrászati tervpályázat első díjas tervének átdolgozásával közösen találta meg a művész, Melocco Miklós és a város akkori vezetője, Balsay István. Az egykori jezsuita, majd ciszterci rendház tűzfala az évszázadok során többször átépített utcasarkon jött létre. Ezt a pontot, amely részben háború, részben városrendezés során alakult ki, sikeresen tették teljessé az abban közreműködők. Ezzel a két szomszédos épület (a barokk rendház, és a novecentos lakóház) között egy önálló, mégis teljesen illeszkedő utcaformáló homlokzat jött létre.

De ezzel nem csupán egy újabb homlokzatot, hanem egy, Fehérvárra annyira jellemző kis teret is alkottak. A két utca találkozópontjából művészi eszközökkel szakítottak ki egy Hunyadi Mátyás nyomán megkedvelt itáliai előképekre utaló piazzettát, mely a Szónok szobrával díszített kút elhelyezésével vált teljessé.

A teljes szobrászati kompozíció a hét szabad művészet allegorikus megjelenítésével utal Mátyás királyra, az ő halálának 500. évfordulójára készült el az alkotás. Egyúttal idézi a koronázó város mintegy 500 évét is. Egy gótikus templom félig leomlott boltozati íveiből átlép a tágabb teret igénylő reneszánszba, majd kőbe merevedve rögzíti a rendház barokk vakolatdíszeit. Ezzel emléket állított az építészetnek és a társművészeteknek egyaránt. Továbbá a lakóház homlokzatára álmodott és kiváló minőségben megvalósított sgraffito is hozzájárult a stílusok kibogozhatatlan összefonódásához, egymásra rakódásához, tovább- és együttéléséhez.

Ebben az alkotó tevékenységben a szobrász méltó társra lelt Masznyik Csaba építészben, valamint Krähling János építészben és Kisfaludy Attila statikusban.
Ugyancsak a szakszerűség és a minőségi munka örökérvényű dicséretét hozta létre itt a Reneszánsz Rt.

Pontosan negyedszázada került Székesfehérvár kiemelkedő látványosságai közé, ám a város polgárai úgy érzik, hogy mindig is itt állt ez az alkotás.



 Az alapító szervezetek 2015. évben  Fejér Megyei Építőipari Nívódíjban    részesítették Nadap, Templom  köz 5. szám alatti családi lakóépületet
                                                
Tervezők: L. Miha Emőke, Lantay Attila
Kivitelező: Építőipari Kft.
Építtető: Keresztes László Péter
Épült:  2001.

A templom közelében megépített lakóház ideálisan hasznosítja a lejtős terep adottságait. Fal- és a kültéri padlóburkolatként, újra hasznosított terrakotta színű tégla termékek, a velük harmonizáló hullámos cserépfedés, úgy teremtenek mediterrán hangulatot, hogy az nem kerül ellentmondásba, a hagyományos falusi környezettel inkább, az azt megelőző archaikus korra, Pannónia provincia ókori építészetére utalnak.
A terasztetők, fedett átjárók alá bekúszó, rendezett, ápolt zöldterületből kinövő buja növényzet, szinte visszahódítja magának eredeti életterét.
Majdnem minden épületrész rendelkezik a fő funkción túl, a pihenést, kikapcsolódást szolgáló másodlagos funkcióval is.
Az épületegyüttes egyszerű, természetes vonalai az építészt dicsérik. A kivitelezés példásan precíz és szakszerű.
A tulajdonos pedig jó ízléssel, díszítő elemekkel, odaillő, mindennapi tárgyakkal töltötte ki ezt a keretet.




Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája