2016-01-29 (456/2015 Korm. rendelet)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Gondolom többen vagytok úgy, hogy jelen jogszabályi környezetben, melyet a 2016. január 01-től hatályos rendelkezések alakítottak, kicsit tanácstalanok vagytok.
A 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban több kérdés felmerült már, és fel fog merülni, melyekre keressük a választ, keressük a jogi környezetben a helyünket.
Sokat gondolkodtam én is, hogy valami segítséget adjunk-e a tárgyi jogszabályok értelmezésében, de annyi nyitott kérdés van, hogy jelen helyzetben állást foglalni szerintem több, mint bátorság.
Egy biztos, a jövőben sokkal jobban oda kell figyelni a munkánkat meghatározó jogszabályokra - még hogy ne jogászkodjon az építész (B.V.) -, legfőbb dokumentum lesz a szerződés, minden munkafázisban! Erre nagyon ügyeljetek! Véleményem szerint típus szerződés nincs ebben a világban, minden munkára sajátos szerződéseket kell kötni!
Mindent rögzíteni kell (a tervezési programot is), mit miért adtok, mit mire szabad felhasználni, stb...

A mai napon részt vettem a Területi Elnökök Testületi ülésén a MÉK-nél. Az ülésen részt vett Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára is.
Tájékoztatást kaptunk arról, hogy jövő héten szerdán tárgyalja a kormány a tárgyi rendelet módosítását.
Várható, hogy a településképi véleményezés beépül a bejelentési eljárásba, egyszerűsített kiviteli tervet (építési tervet) kell majd a bejelentési dokumentáción kívül készíteni.

A honlapunkra feltettem a véleményem szerint hasznos információkat jelentő forrásokat:
http://fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=777:kerdesek-es-valaszok-a-456-2015-os-kormanyrendelet-gyakorlati-alkalmazasaval-kapcsolatban&catid=8&Itemid=101
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a "Magyarul Balóval" háttérműsort. Én Gémesi György véleményével értek egyet, miszerint egy alapjaiban elhibázott rendeletet nem lehet módosítgatni, hanem vissza kell vonni!


Szép hétvégét!

Üdvözlettel: Németh László

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája