2016-02-09 (456/2015 Korm. rendelet)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Korábbi hírlevelemben jeleztem, hogy napirenden van a tárgyi rendelet módosítása, melyet az elmúlt héten tárgyalt a kormány. Mi is csak a híradásokból értesülünk (a MÉK sem kap semmilyen információt, előterjesztést), miszerint (Lázár János miniszter sajtótájékoztatóján elhangzott):

  • "...a kormány kész bevezetni a kötelező tervezői művezetést, amely azt jelenti, hogy az építkezés közben a tervezőnek hat alkalommal kell ellenőriznie az építkezést, ezért maximum 180 ezer forint díjat kérhet. Az építész és munkatársai a kivitelezés minőségéért, a tervek betartásáért felelősséggel tartozik..."
  • "...továbbra sem kell építési engedély, a tervezőnek bejelentési kötelezettsége van. Összevonják az engedélyes és a kiviteli tervet, ebből lesz az egyszerűsített kiviteli terv.
    A megbízó szerződik az építésszel, akinek egy egyszerűsített kiviteli tervet kell készítenie, azt be kell jelentenie az önkormányzatnál, majd a tudomásulvétel után az építkezés megkezdődhet..."

A fenti bejelentések után további "kérdőjelek" maradtak, melyek rendeletben történő pontosítása még várat magára.
Ajánlom figyelmetekbe a 2016. március 10-i továbbképzést, melyen valószínűleg már többet tudunk:

http://fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=780:szakszeru-es-jogszeru-tervezes-2016&catid=9&Itemid=107

2013. augusztus 01-jét követően a szakmai kamarák hatáskörébe tartozó, szakmagyakorlási tevékenységet folytató cégek külön jogszabályban meghatározott feltételek esetén, kamarai névjegyzékbe vétel mellett kezdhetik meg és folytathatják tevékenységüket.
Az ezzel kapcsolatos felhívás a MÉK honlapján található:

http://mek.hu/index.php?link=Felhivas_a_Magyar_Epitesz_Kamara_valamennyi_
szakmagyakorloja_szamara

Üdvözlettel: Németh László

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája