Átadták az idei Fejér Megyei Építőipari Nívódíjakat

2016. május 29.
2016. május 27-én Székesfehérváron, a Gazdaság Házában átadták a 2016. évi Fejér Megyei Építőipari Nívódíjakat.
Az alapítók (ARÉV Baráti Kör; Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara; Fejér Megyei Mérnöki Kamara, Fejér Megyei Építészek Kamarája) idén egy székesfehérvári családi házat (Gorkij utca),


és a pákozdi Katonai Emlékhelyet részesítették e díjban.


Gratulálunk a díjazottaknak!
Az alapító szervezetek 2016. évben Fejér Megyei Építőipari Nívódíjban részesítették a családi lakóépületet (Székesfehérvár, Gorkij u. 5.)

Tervezők:     Erdei László építész
                    Rapai József statikus
Kivitelezők:  NBU. Kft.
                    Pápai János ács-tetőfedő
                    Kohut Mihály asztalos
Építtetők:     Bajza István
                    Klein Krisztina
Épült: 2010.

A békés kertvárosi környezet, az építtetői szándék, már a tervezés stádiumában meghatározta az épület és a természet harmonikus kapcsolatának igényét. Az épület tartalmát értelemszerűen a használói fogalmazták meg, sugallva az elvárt élményeket, mely szinkront talált a tervezői ötletekkel és a kivitelezői praktikumokkal. A kialakult építészeti struktúra célzottan teremt, a megörökölt vegetációval szimbiózist és alkot megélhető belső tereket, a használati sokrétűséget követve. Az előnyös együttlét, együttélés a meglévő, jelentős méretű fák, a közéjük illeszkedő, azokhoz igazodó léptékű és formavilágú lakóépület megvalósulásával, szinte azonnal létrejött.
Épületen belül, a funkcionális egységek kapcsolata, a használói igényekhez igazodó szeparáltsága, a tervező és az építtető közös együttműködésének szép példája.
Nem lenne teljes az értékelés a kivitelezői munka gondosságának, minőségének említése nélkül. Az építőmesteri munkák magas színvonala, az ács-tetőfedő munka precizitása, magas minősége, az asztalos munkák szemet gyönyörködtető finomsága, a burkolási munkák igényessége, példamutató, méltó egységet eredményezett.
A gondozott növényzet és az épület együtt alkotja meg az ideálisan értelmezett családi ház fogalmát.

Az alapító szervezetek 2016. évben Fejér Megyei Építőipari Nívódíjban részesítették Pákozd Katonai Emlékhely-et.

Tervezők:   Szigeti Gyula építész, Mundi József építész (Szigeti és László Mérnöki Iroda)
                  Kőnig Elemér statikus
                  László Viktor, Giczy Zsuzsa kertépítészet (Zöld Ujj Bt.)
Kivitelező:  MERKBAU Kft. Kiskunhalas)
Építtetők:   Pákozd Önkormányzat
                  Honvédelmi Minisztérium
                  Honvédség Társadalmi Baráti Kör
Épült: 2002. 2010.

A Velencei tó északi oldalán lévő, gyönyörű kilátással bíró kirándulóhely, az 1848-49-es magyar szabadságharc színtere volt és ennek lett az emlékhelye több évtizeddel ezelőtt. Itt épült meg a 48-as emlékmúzeum és a közelében található II. világháborús emlékhely, a „Doni kápolna”. A hely sokáig gazdátlan volt. Az elhanyagolt környezet nem adott megfelelő feltételeket az évenkénti megemlékezések számára. Ezt felismerve, a HM fejlesztési koncepció tervet készített, mely a kiválasztott tervező team, a kivitelező munkája és Dr. Görög István ezredes szakmai irányítása révén valósággá válhatott.
A tervezési, kivitelezési munkák eredményeként elkészült fontosabb objektumok, a már meglévőkön túl: történelmi zászlók tere, magyar békefenntartó emlékmű, I. világháború harcaira emlékeztető emlékpark, Aradi vértanúk emlékhely, 56-os emlékmű, központi épület (Interaktív Turisztikai Központ).
2010. évtől gyakorlatilag, a győztes csata emlékétől, napjainkig tartó történelmi fontosságú eseményről, egyaránt található visszatekintésre, megemlékezésre késztető emlék.
A tervezési munka, az építtetői elképzeléseket maradéktalanul megvalósította. Nem mehetünk el szó nélkül a település polgármesterének igen aktív műszaki és jogi segítségnyújtása mellett.
A környezethez illő építőanyagok használata, a jó kiviteli minőség, a zöldterület rendezettsége, szerves egységet alkot.
A nagy tömegeket is megmozgató, fiatalok, idősek körében is népszerű rendezvények gyakorisága országos ismertséget eredményezett.
A nagy kiterjedésű területet folyamatosan ápolják, a létesítmények karbantartásáról gondoskodnak.
A Magyar Országgyűlés 2012. január 1-től Nemzeti Emlékhellyé nyilvánította.

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája