Új OTSZ - Szakmai továbbképzés építészeknek

2015. január 22. (csütörtök)
Lestyán Máriának, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozat vezetőjének, és a Fejér Megyei Építészek Kamarájának szervezésében szakmai továbbképzésen ismertetik az új OTSZ - t.
 
             
 
A továbbképzésen az előadók röviden bemutatják a főbb jogszabályi változásokat, a tervezői felelősséget, az új OTSZ főbb változásait, a TvMI szerepét, alkalmazási módját, az építési termékek és építményszerkezetek beépítésének, betervezésének és teljesítményjellemzőinek igazolási módját, valamint számos gyakorlati példával illusztrálják előadásukat.

A szakmai nap helyszíne: Székesfehérvár, Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.)
A szakmai nap időpontja: 2015. január 22. (csütörtök) 8:30-17:00

A részvétel a Fejér Megyei Építészek Kamarája tagjainak ingyenes, a szünetben szendvicsebédet biztosítunk.
A szakmai nap továbbképzési pontértéke: 2 pont (MÉK-2015/12)
További részletek, program a mellékletben:


Lemondhatunk-e a szerzői jogról?

2015. január 03.
A Fejér Megyei Építészek Kamaráját egyik tagunk azzal a panasszal kereste meg, hogy egy EU-s támogatású beruházás kiviteli tervezési díját csak abban az esetben fizetnék ki részére, ha egy szerződésmódosítás aláírásával lemond szerzői jogairól, és korlátlan szabad felhasználást biztosít az általa tervezett tervek áttervezéséhez és módosításához is.

Az ügy jogi oldalról való kivizsgálását kértük Füleky Zsolt  úrtól, a miniszterelnökség építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkárától.

Mellékletben a megkereső, illetve válaszlevél a tárgyi - anonim - szerződésmódosítással:


Boldog Karácsonyt és Új Évet!

2014. december 19.
Kedves Kolléganők, Kollégák, Kedves Olvasó!
Kamaránk elnöksége és titkársága nevében kívánok boldog Karácsonyt és Új Évet! N.L.

Irodánk ügyviteli szünetet tart 2014. december 22-től 2015. január 02-ig. Első munkanap 2015. január 05. (hétfő)


Elhunyt ID. SZAUTNER BÉLA

2014. december 18.


ID. SZAUTNER BÉLA
okleveles építész üzemmérnök,
a SZÉPHŐ Zrt. nyugdíjasa
2014. december 11-én, 68 éves korában elhunyt.
Temetése 2014. december 19-én,
pénteken 14 órakor
a súri evangélikus temetőben lesz.

MÉK - Mintaterv 2014

2014. december 14.
Jelenleg Magyarországon az építészeti szakmagyakorlást jogszabályok szintjén elsősorban az Étv., az OTÉK, a 312/2012. (XI.8.) Kormányrendelet, az 191/2009. (IX.15.) Kormányrendelet és a 266/2013 (VII. 11) Kormányrendelet szabályozza. Az említett kormányrendeletek ugyan meghatározzák az építési engedélyezési terv és a kiviteli terv tartalmi követelményeit, de az egyes munkarészek formai megjelenésének rendezését a kamarai állásfoglalás hatáskörébe utalja.
Az egyes mintatervek kidolgozottsági mélysége egyben a Magyar Építész Kamara által kívánatosnak tartott minimális tartalomra vonatkozóan is iránymutatásként szolgálnak, bemutatják azt a műszaki és feldolgozási tartalmat is, amelyet a Kamara ajánlásként elfogad.

A képre kattintva letöltheti az ajánlást!

További információ ITT

Ügyviteli szünet

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Kamaránk irodája a MÉK titkári és elnöki értekezlete miatt
2014. december 11-12-én ügyviteli szünetet tart.

Németh László - elnök

Átadták az "Ezüst Ácsceruza" díjat

2014. november  06.
December 4-én, Borbála napján lezajlott az ötödik ünnepélyes díjátadó a rövidesen nyíló Gregersen Art Point Galéria termében. (1093 Budapest, Lónyay u. 31., Fszt. )
A Budapesti Építész Kamara és a Magyar Építő Zrt. támogatásával 2014-ben Ezüst Ácsceruza Díjat kapott Csutiné Schleer Erzsébet és Somogyi Krisztina, az év különdíjasa Kökény-Kovács Ildikó.


Gratulálunk kamaránk tagjának, Csutiné Schleer Erzsébetnek az elismeréshez! N.L.
Forrás, további információ ITT , illetve a MÉK honlapján.

Elhunyt ÁGOSTHÁZI LÁSZLÓ DLA, Ybl-díjas építész

2014. november 20.

Csendesen eltávozott egy elegáns, bölcs, kedves ember, a hazai műemlékvédelem emblematikus alakja.

1985 – 1987 között a Fejér Megyei Tervező Iroda műszaki igazgatóhelyetteseként országosan elismert szakmai tapasztalatával és tekintélyével segítette a székesfehérvári építészek munkáját és a megye építését.

Búcsúztatására 2014. december 5-én a Budapest, Villányi úti Szent Imre Templomban este ½ 8 órakor, szentmise keretében kerül sor.

Emlékezés a mellékletben:
Attachments:
Letöltés (AGO_emlekezes.pdf)Elhunyt Ágostházi László
88 Kb

"YBL MIKLÓS EMLÉKHÁZ" Székesfehérvár, Várkörút - tervpályázat

2014. november 04.
Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata  "YBL MIKLÓS EMLÉKHÁZ" megnevezéssel, nyílt, építészeti tematikájú pályázatot hirdet meg.
Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulója kapcsán a 2014. év az Ybl-bicentenárium jegyében telik. Az emlékév kifejezett célja Ybl munkásságának felelevenítésével a társadalom figyelmét az építőművészet felé fordítani, melyhez a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata pályázati felhívásával kíván csatlakozni.


A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, valamint a tervezési program helyszínének virtuális otthont nyújtó Székesfehérvár Megyei Jogú Város nem kapcsolja a jelen felhívást bármely kivitelezés vagy közvetlen megvalósítás céljához.
A pályázat célja felvázolni egy olyan épületegyüttest, mely méltó emléket állít az alkotónak és életművének, alkalmas építészeti témájú rendezvények, kisebb konferenciák befogadására, valamint inkubátorház jelleggel is bír (bérműtermek), miután az építőművész emlékét szülővárosában, Székesfehérváron alig néhány műalkotás őrzi.

A tervpályázattal kapcsolatos további információ ITT .
( A pályázat benyújtásának határidejéig a 40. életévét be nem töltött építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész végzettségű természetes személyek nyújthatják be pályázatukat.  N.L. ? )
Kiírás a mellékletben:

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája