Nyitott Templomok Napja - Felhívás!

2018. június 18.
Felhívás a Nyitott Templomok Napja programsorozathoz csatlakozásra a Kulturális Örökség Európai Évében! Várják építészek, belsőépítészek, történészek, művészettörténészek, régészek, restaurátorok és tájépítészek jelentkezését az általuk jól ismert templomok, zsinagógák, templomkertek (bibliai kertek) bemutatására és szakrális séták vezetésére.
    

Az Ars Sacra Fesztivál (2018. szeptember 15-23.) első napja Nyitott Templomok Napja (2018. szeptember 15.), amikor a templomok, zsinagógák megnyitják kapuikat, és a közösségek bemutatják templomaik művészeti értékeit, színes kulturális programokkal, helyenként toronymászással várják az érdeklődőket. Elsősorban olyan önkéntes építészek, belsőépítészek, történészek, művészettörténészek, régészek és restaurátorok jelentkezését várjuk, akik 2018. szeptember 15-én, szombaton szívesen bemutatnának 1-1 olyan régi műemlék vagy új templomot, amit jól ismernek, esetleg terveztek, vagy környezetükben található.

Várjuk jelentkezésüket a  www.ars-sacra.hu honlapon 2018. július 15-ig, hogy programjuk bekerülhessen a nyomtatott programfüzetbe!


"Molnár Tibor Építészeti Díj" - 2018 Pályázati hirdetmény

2018. március 27.
A Fejér Megyei Építészek Kamarájának Elnöksége az 5/2018. (03.22.) sz. határozata értelmében 2018. évben első alkalommal meghirdeti a "Molnár Tibor Építészeti Díj"- at.
A kamara tagjainak, időkorlát nélkül, bárhol megvalósult épületével, szakmai munkájával lehet pályázni.


A Díjnak nincsenek fokozatai, évente összesen maximum három Díj adható. A Díj oklevéllel, emlékéremmel és pénzjutalommal jár.
A pályázatok  benyújtásának határideje: 
2018. június 04. (meghosszabbítva)
A Díj átadására Molnár Tibor születésének évfordulóján, 2018. szeptember 23-án kerül sor.
További információ a Díjról kamaránk honlapján a "Molnár Tibor Díj" menü alatt található.
Pályázati kiírási dokumentáció a mellékletben:CONSTRUMA 2018

2018. március 26.
A CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítási csokor 2018. április 11-15. között várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az idei évben az építőipari-otthonteremtési kiállításcsokor tagjai: CONSTRUMA (építőipar), RENEO (megújuló energia, épületgépészet), OTTHONDesign (lakberendezés, design), CONSTRUMA Kert (kerttervezés, kertépítés, dísznövény).


VÁLTOZÁS! A korábbiaktól eltérően az idei évtől már nem ingyenes, hanem kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítunk, de csak online előzetes regisztráció esetén!
A Hungexpo és a Magyar Építész Kamara megállapodása értelmében a MÉK tagok számára az első két szakmai napra  (április 11-12.) továbbra is ingyenes belépést, április 13 -ára pedig kedvezményes belépési lehetőséget biztosítunk.

Konferencia programok  ITT , online regisztráció: április 11-12. ,   április 13.

A Magyar Építész Kamara a Construma kiállítás megtekintéséért (minimum 3 óra kiállítás látogatásért) 1 továbbképzési pontot ítélt (Bírálati sorszám: 2018/6.), melyet a tagok a Kamara standján, az A pavilon 111i standon vehetnek át a kiállítás ideje alatt.
További részletek a MÉK
honlapján!

Átadták a Bence-hegyi kilátót

2018. március 21.
Kamaránk tagjai közül többen részt vettünk a most átadott kilátó tervpályázatán. A beérkezett tervek közül a második helyezett pályázat került megvalósításra, melyet a tegnapi napon adtak át:Többen figyelemmel kísértük a kilátó megvalósulását, s alkottunk véleményt az elkészült építményről.
A lépcsőből álló kilátó utolsó lépcsőfokáról feltáruló látvány 2018. március 31-ig ingyen megtekinthető.
Utána 300 Ft-os belépővel lehet leküzdeni a lépcsőfokokat.
További részletek a FEOL oldalán.  N.L.

Ybl Miklós-díj 2018

2018. március 20.
Az Ybl Miklós-díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó – építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható.A díj évente legfeljebb 5 fő részére kerül kiosztásra. Az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg. A díj átadására minden évben, így 2018-ban is a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kerül sor.
További részletekről, 2018. év díjazottjairól ITT olvashat.

Településképi szakmai konzultáció

2018. március 14.
A Fejér Megyei Kormányhivatal, a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Építészek Kamarája szervezésében a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága településképi szakmai konzultációt tart a településképi arculati kézikönyvek és településképi rendeletekkel kapcsolatos tapasztalatokról.

Időpont: 2018. március 20. (kedd) 10:00 óra
Helyszín: Megyeháza, Címerterem
              Székesfehérvár, Szent István tér 9.
Meghívó, program a mellékletben:


Energetikai követelmények

2018. február 21.
"Mind a tervezők, mind az építtetők, de az eljáró hatóságok számára is új kihívásokat jelent az épületekre vonatkozó energetikai követelményeknek való megfelelés.  Az talán egyértelmű a szakmabeliek számára, hogy szabályozás fokozatosan lépett hatályba: 2018. január 1-től a költségoptimalizált, 2021. január 1-től közel nulla energetikai szint követelményeit kell teljesíteni főszabályként." - olvasható a MÉK honlapján .


Honlapunkon olvasható előzmény ITT található, bővebben a mellékletben:


Székesfehérvár történeti központja 2017 - eredményhirdetés

2018. január 18.
A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata „SZÉKESFEHÉRVÁR TÖRTÉNETI KÖZPONTJA 2017” megnevezéssel, nyílt, építészeti tematikájú pályázatot hirdetett (részletek ITT), melynek eredményhirdetése 2018. január 22-én 15 órakor lesz Székesfehérváron, a Városháza (Székesfehérvár, Városház tér 1.) Dísztermében.


Bővebben...


Elhunyt Tóth Zoltán (1972-2017)

2018. január 04.
Kamaránk tagja, Tóth Zoltán  2017. december 24-én
tragikus hirtelenséggel elhunyt!


Temetése 2018. január 11-én (csütörtök) 14 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben.
Felfoghatatlan és érthetetlen! Nyugodjék békében! N.L.
 

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája