2019-06-07 (Tájékoztatás, állásfoglalás)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Egy tagtársunk keresett azzal, hogy egy bizonyos kérdésben adjak szakmai állásfoglalást, irányelvet, mely kérdésben - ismereteim szerint - hatályos jogszabályi rendelkezés nincs.
Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy a területi kamarának olyan feladata nincs - nem is lehet -, hogy szakmai irányelveket fogalmazzon meg törvényben, kormányrendeletben, szabványban, egyéb rendelkezésben nem szabályozott kérdésben!
Minden segítséget megadunk a tájékozódásban, akár a honlapunkon, akár pl. az irodánkban online szabványkönyvtár használatában, vagy az ÉMSZ irányelvek tanulmányozásában.
Azt ne várja tőlünk senki, hogy akár hivatkozási alapként kiadjunk bármilyen szakmai irányelvet!
Természetesen ha írásban megkerestek kérdéses ügyekben, és nem tudunk rá válaszolni, akkor azt továbbítjuk a MÉK-hez, vagy az epitesijog.hu jogászához, indokolt esetben a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságához.
Sajnos a MÉK nem támogatta azon kezdeményezésemet, hogy alakuljon a sok értelmetlen munkacsoportok mellett egy, a jogszabályi környezettel foglalkozó munkacsoport, mely alkalmas lehetett volna a fenti probléma kezelésére is. Legutóbbi kérdéses ügyekben adott válaszlevelükben a MÉK ezt írta: A kérdés-válaszok összegyűjtése során egyértelművé vált, hogy a kérdések nem tipizálhatók, mindig léteznek különbségek, ezért a tagság felé történő terjesztés félreértésekre adhat okot, azt nem javasoljuk.
Sajnos a Miniszterelnökségi állásfoglalások végén is ez olvasható:

Arról pedig nem mi tehetünk, hogy sajnos olyan jogszabályi környezet van, ami korábban nem volt tapasztalható!

Kellemes hétvégét, ünnepet!

Üdvözlettel: Németh László

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája