2019-10-23 (egyszerű bejelentés módosítása)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Már kezdjük megszokni, hogy a Korm. rendeletek alkotói gondolnak egyet, s ünnep előtt kihirdetnek egy komolyabb módosítást, mely ünnep után már hatályban is van!
Így történt ez a lakóépületek egyszerű bejelentésével kapcsolatban is. 2019. október 22-én a Magyar Közlöny 171. számában (mellékletben) a 244/2019. (X. 22.) Korm. rendeletben kihirdették többek között a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet alapvető módosítását, melyet október 24-től már hatályba is léptetnek!
Így október 23-a estéjén a még hatályos rendeletet kiegészítettem a holnaptól hatályos módosításokkal, melyet mellékelek. Pirossal jelöltem a változásokat, áthúzva a megszűnő rendelkezéseket. A következő napokban azért mindenki töltse le a www.njt.hu -ról a hatályos rendeletet egységes szerkezetben. Talán nem tévedtem, de azért az többek között elgondolkodtató, hogy pl. a 6.§ (2) bekezdését teljes egészében módosítják (244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet 23. §), s majd a módosító rendelet  26. § i) pontjában módosítja a 23. § - t ????
Amit kiemelnék a változásokból:
  • Nem e-naplóban, hanem az ÉTDR-ben kell a bejelentést megtenni, a tervdokumentációt feltölteni az építtetőnek, vagy meghatalmazottjának.
  • Az 1. sz melléklet szerinti dokumentáció változik, nem kell pl. kitűzési helyszínrajz, utcakép, tervezői költségvetés...(A "Tartószerkezeti terv" alatt nehéz értelmeznem a dokumentáció tartalmát...)
  • A tervdokumentáció készítésénél nem kell figyelembe venni a MÉK-MMK szabályzatát!
  • Ha az egyszerű bejelentés a saját lakhatás biztosítása céljából valósul meg, nem kell e-napló; tervezői művezetés; tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás; módosított bejelentés (Ez utóbbit nem értem...mi lesz ebből?)
  • Hatósági bizonyítványhoz - folyamatban lévő eseteknél is - az eddigieken túl szükséges: energetikai tanúsítvány, kivitelezői nyilatkozat, megvalósulási dokumentáció...   
Természetesen további kisebb módosítások, pontosítások találhatóak a tárgyi rendeletben. További "jó csemegézést", csak azt nem értem, miért nem lett volna "egyszerűbb" a 155/2016-os rendeletet hatályon kívül helyezni. Talán ez az első lépés a visszatéréshez, mikor építési engedélyezési eljárás volt minden esetben.
Nem irigylem az építésfelügyeletet sem, mivel a tárgyi módosítással a bejelentést 8 napon belül vizsgálnia kell, s a hiányosságokra fel kell hívnia a figyelmet...

További szebb napot, üdvözlettel: Németh László

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája