X. Jubileumi ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia

2014. április 03. (csütörtök)
Kedves Kollégák!

Szeretettel meghívjuk Önöket a  Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata és a Rockwool Hungary Kft. közös szervezésében megrendezésre kerülő konferenciára és a Construma kiállítás megtekintésére:


Építészeti tűzvédelem az elektronikus építésügyben

Időpont: 2014. április 03. csütörtök
Helyszín: Construma Építőipari Szakkiállítás, Hungexpo Vásárközpont, 25. pavilon       
1101 Budapest Albertirsai út 10.
A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A regisztráltak ingyenes tekinthetik meg a Construma kiállítást is!
Konferencia regisztráció kamarai (MÉK, MMK) tagok részére:

http://www.construma.hu/tartalom-mutat.php?almenu_id=1931

A CPR rendelethez szorosan kapcsolódik a 2013. júliusában megjelent 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól.

A tervezők nagy része még nem is érzékeli igazán, hogy 2013. július 01.-től életbe lépett CPR rendelet (Európai Parlament és Tanács 305/2011/EU rendelete) okán milyen módon növekedett meg a felelősségük az épületekbe betervezésre kerülő építési termékekkel,
építményszerkezetekkel összefüggésben és a tűzvédelmi előírások (OTSZ - Országos Tűzvédelmi Szabályzat) betartásáért, a tűzvédelmi jogszabályoknak való megfelelést, amennyiben a tűzoltóság nem szakhatóság az I. fokú építési hatóság ellenőrzi a 312/2012. Korm. rendelet.  18. § (1). értelmében. Ezért az építés hatósági kollégák is hasznos információkat kaphatnak a konferencián.

Az elektronikus építésügyi rendszerben az építési termékek, építményszerkezetek teljesítmény jellemzőinek a teljes tervezési és kivitelezési folyamaton keresztül össze kell futniuk és azonos módon kell megjelenniük, kezdve a tervezési szerződéssel és programmal (ahol pl. a szakági tervezőt is be kell vonni), majd az engedélyezési tervek, kiviteli tervek tartalmi részletességének megfelelően és végül a kivitelezés fázisában az elektronikus építési naplóban igazoltan. A konferencia a tűzvédelem oldaláról mutatja végig az egyes fázisokat. 

 A részletes program:

09:30- 10:00               Regisztráció

10:00                          A konferenciát megnyitja: Lengyelfi László ny. tű alezredes, a Magyar Mérnök Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke           

10:00-11:00   Tervezői szerződés és felelősség az új PTK. életbelépése után.

2013. március 15.-vel lép életbe az új polgári törvénykönyv, mely a tervezői szerződéseketés az azzal kapcsolatos szavatossági kötelezettségeket is szabályozza. Hogyan szerződjünk? Miként szerződjön a szakági tervező? Ki miért tartozik felelősséggel? Mi a szerepe és tartalma a tervezési programnak?       

Előadó: Dr. Gáts Andrea ügyvéd, jogalkotási szakjogász, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara és a Magyar Építész Kamara jogi tanácsadója

11:00-12:00   Milyen mértékben és miként kell megjelennie a tűzvédelemi teljesítmény jellemzőknek az engedélyezési tervekben és az ÉTDR-ben ?

A 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet valamint a  312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletértelmében a terveknek minden esetben tartalmazniuk kell, hogy a tervezett építmény, építményrész milyen műszaki megoldással teljesíti az OTÉK 50. § (3) bekezdésében meghatározott alapvető követelményeket, (pl. tűzbiztonság), még abban az esetben is, amikor a tűzoltóság nem szakhatóság.

Előadó: Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens, BME Épületszerkezettani Tanszék, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke

12:00-12:30     Kávészünet

12:30-13:30   Tűzvédelemi teljesítmény jellemzőknek való megfelelés a kiviteli tervekben.

Építési termékek és építményszerkezetek meghatározása a kiviteli terv fázisban az engedélyezési tervben meghatározott tűzvédelmi teljesítmény-jellemzők figyelembevételével. Milyen többlettervezés szükséges tűzvédelmi szempontból a kiviteli terv fázisban. Mit kell meghatározni és kinek?

Előadó: Mészáros János tűzvédelmi szakértő, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnökségi tagja és a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozat Minősítő Bizottságának elnöke 

13:30-14:30    Miként kell igazolni az elektronikus építési naplóban a tűzállósági teljesítmény jellemzőket?

Az építési engedélyben meghatározott tűzvédelmi teljesítményjellemző kielégítésére alkalmas, a kiviteli tervben meghatározott építési termék építményszerkezet megfelelőségét az elektronikus építési naplóban kell igazolni.  Mi a feladata a tervezőnek, szakági tervezőknek, kivitelezőnek, beruházónak, felelős műszaki vezetőnek? Ki mit igazol? Mit néz a hatóság? Hatósági tapasztalatok, min bukik el az átvétel?

Előadó: Lestyán Mária, TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, Építészeti Tűzvédelmi Tagozat vezető, Lászik Gábor tű. őrnagy, Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

14:30-tól         Kérdések-válaszok.

A Construma kiállítás megtekintése.

15:00-tól         MÉK kredit igazolások valamint részvételi igazolások munkáltató felé kiadása

A konferencia kredit pont akkreditációja a MÉK-nél folyamatban van, ezen kívül a helyszínen lehetőség van munkáltató felé történő részvételi igazolás igénylésére, amellyel résztvevő igazolni tudja távollétét.

Lestyán Mária
építészmérnök / fejlesztési és szakmai kapcsolatokért felelős igazgató
alkalmazástechnikai vezető

Rockwool Hungary Szigetelőanyaggyártó és Kereskedelmi Kft.
Székhely: H-8300 Tapolca, Keszthelyi út 53.
Cégjegyzékszám: 19-09-060041
Cégbíróság: Veszprém Megyei Bíróság Cégbírósága
Budapesti iroda: H-1123 Budapest, Alkotás u. 39/C.
fax: +36 1 225 2401
mobil: +36 30 474 1702, www.rockwool.hu                    

 

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája