FMV-MŰE-TÉ jogosultságúak

Tisztelt Kolléganő / Kolléga Úr!

 

A magyar építészetről szól 2023. évi C. törvény 24. § (1) bekezdése előírja, hogy – többek között - felelős műszaki vezetői, építési műszaki ellenőri, energetikai tanúsítói tevékenységet csak az folytathat, aki kamarai tagsággal rendelkezik. Ez a 2024. október 1-én hatályba lépő új szabályozás érinti Önt is, mert a jelenleg kamarai nyilvántartáshoz kötött felelős műszaki vezető MV, műszaki ellenőr ME, energetikai tanúsítvány készítő TÉ jelű jogosultságai alapján végzett munkáját ettől kezdve csak kamarai tagként folytathatja.

 

A hivatkozott törvény 227. § (1) bekezdése szerint ehhez legkésőbb 2024. év végéig kezdeményezni kell a kamarai tagságot. Ezt a folyamatot áttekintendő, arra hívjuk fel szíves figyelmét, hogy

 

• a kamarába történő felvételét Önnek kell kezdeményeznie, az nem automatikus folyamat;

• ha a törvény hatályba lépését követő 90 napon belül (azaz 2024. év végéig) nem kezdeményezi a felvételt, ezeket a jogosultságait nem gyakorolhatja;

• a felvételt az Ön lakóhelye szerint illetékes területi kamaránál kell kezdeményeznie, ahol Önt a meglévő MV, ME, TÉ jogosultságai szerint nyilvántartják;

 

A felsőfokú műszaki végzettséggel rendelkező felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök és az energetikai tanúsítok számára javasoljuk, hogy a fejér vármegyei építész kamarába szóló felvételi kérelmüket már 2024. július 1. napját követően kezdeményezzék; az nem jár többlet adminisztrációs költségekkel, a belépésnek nincs eljárási díja. A 2024. évi nyilvántartási díjat ki kell fizetni

Székesfehérvár, 2024.06.26.
Karé Krisztián FÉK elnök
Szemeti Krisztina FÉK  titkára

 


GYÁSZJELENTÉS

Szomorúan közöljük, hogy Váradi Imre kollégánk, volt kamaraitagunk 62 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Temetése 2024. június 19.-én, 9:00 órakor Székesfehérváron, a Béla úti temetőben lesz.
Kamaránk őszinte részvétet kíván a hozzátartozóknak.

 

2024 tagdíj és adategyeztetés

2024.-es év tagdíjak és adategyeztetés letölthető anyag:

BME a JÁKY-ban

2024.01.19.
A BME tartott előadás a JÁKY JÓZSEF Technikumban, erről Kis Zsolt Tanár úr beszámolóját tesszük közzé:

A BME oktatója látogatást tett a Jáky József Technikumban

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész tanára, Fenes Tamás építészmérnök az egyetem építész képzéseit bemutatandó előadást tartott a székesfehérvári Jáky József Technikum magasépítő technikus diákjainak. A Jáky építész tanára, Kis Zsolt építészmérnök meghívásának Fenes Tamás nagy örömmel tett eleget. Az együttműködés a Fejér Vármegyei Építészek Kamarájának elnöke, Karé Krisztián kezdeményezésére jött létre.

Nagyon fontosnak tartom az új építész szakemberek, a szakmai „utánpótlás” képzését. Ennek Fejér vármegyei alappillére a Jáky József Technikum. Mivel diákként mindkét intézmény, a Jáky és a BME padjait is koptattam, egyértelmű volt számomra a két szaktanár összekapcsolása és az együttműködés kezdeményezése – mondta el Karé Krisztián.

Az előadáson Fenes úr részletesen bemutatta az építészmérnök képzés keretein belül választható szakirányokat, elsajátítandó tantárgyakat, az egyetemi életet. Külön kitért a diákoknak szervezett nyári szakmai programokra, workshopokra.

Szívesen tettem eleget tanár kollégám meghívásának, ez számunkra is egy jó lehetőség. A BME a legpatinásabb hazai építészképzést nyújtja, mely követelményeinek teljesítéséhez jó alapot ad a technikumi képzés. Nosztalgiával emlékszem a Jákyra, hiszen jómagam is itt érettségiztem, itt tanultam meg a szakma alapjait sok évvel ezelőtt. A diákok nagyon érdeklődtek, az előadás után sok kérdést kaptam, remélem, hogy hamarosan a BME-n újra találkozunk – mondta el Fenes Tamás.

Diákjaink a magasépítő technikus szakma elsajátítása után elsősorban építészmérnöki és építőmérnöki képzés keretein belül szerezhetnek diplomát. Fenes Tamás építész előadása nagyon színvonalas és érdekes volt. Tanulóink így közelebbi képet kaphattak az egyetemi képzésről és megalapozottabb döntést hozhatnak a továbbtanulás ügyében. Köszönjük Tamás előadását, jövőre is várjuk szeretettel – vélte Kis Zsolt építész tanár.

BOLDOG ÚJ ÉVET!

Boldog Új Évet!
2023. december hó végén, Karácsony és Új év között változtak a jogszabályok!
Ezekről hamarosan tájékoztatást fogunk kiküldeni!
Karé Krisztián elnök

 

Tisztújító Taggyűlés

2023. október 09.
A Fejér Megyei Építészek Kamarája az Alapszabály 11. § /4/ bekezdés b./ pontjában foglaltak szerint TISZTÚJÍTÓ TAGGYŰLÉST TART.
Helye: Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (Gazdaság Háza)
8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.
Időpontja: 2023. október 24. (kedd) 16:45 óra
Amennyiben a fenti kezdési időpontban a tisztújító taggyűlés határozatképtelen, akkor a tisztújító taggyűlést ismételten összehívjuk.
A megismételt tisztújító taggyűlés
helye: Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (Gazdaság Háza)
8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.
időpontja: 2023. október 24. (kedd) 17:00 óra

"Molnár Tibor Építészeti Díj - 2023" - díjátadás

2023. szeptember 23.
A Fejér Megyei Építészek Kamarája által 2017-ben alapított Molnár Tibor Építészeti Díj - 2023 átadására 2023. szeptember 23-án került sor Molnár Tibor egykori háza előtt Székesfehérváron, a Várkörúton.
13 pályázat közül választotta ki a Bíráló Bizottság a 3 Díjazottat. A Díjnak fokozatai nincsenek, oklevéllel, emlékéremmel, és pénzjutalommal jár.


A díjazottak: Németh Krisztina
                    
Vojtek Tímea, Herczegné Ghyczy Zsuzsanna
                    Péli Gábor
                      
A pályázatokból kiállítást is rendeztünk, mely 2023. október 10-ig a helyszínen megtekinthető.
Gratulálok a díjazottaknak, köszönöm minden pályázó munkáját, s biztatom tagjainkat, hogy 2024-ben is pályázzanak! N.L.

Bővebben...


Tisztújítás a Fejér Megyei Építészek Kamarájában

2023. november 03.

A 2023. október 24-én megtartott tisztújítás eredménye:

Elnök: Karé Krisztián
Alelnök: Novák Róbert
Elnökségi tagok: Akúcs LeventeErdei László, Herczegné Ghyczy Zsuzsanna, Németh László, Vajnai Endre
Felűgyelő Bizottság: Elnök: Farkas Zoltán - Tagok: Bokor Andrea, Busics György - Póttagok: Rezsnyák Péter, Sajtos Csongor, Viniczai Róbert
Etikai – Fegyelmi Bizottság: Elnök: Erdei Ibolya - Tagok: Dr. Fekti Antalné, Karikóné Czanek Henrietta, Németh Krisztina, Sárközi Lajos - Póttagok: Lőrincz Attila, Sipiczki Zoltán
Választási Jelölőbizottság: Elnök: Dőry Fruzsina Csilla - Tagok: Csordás György, Székely Nóra
 

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája