Ezen az oldalon a tagjainknak, a nyilvántartottaknak kiküldött fontosabb elektronikus hírlevelek (e-mail) találhatóak időrendi sorrendben.

2014-01-13 (rendeletváltozások, TSZSZ)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Mindenekelőtt boldog új évet kívánok!
A 2014-es esztendő is egyes jogszabályok módosításával, hatályon kívül helyezésével indult. Így pl.:

  • 2014.01.13-tól - a korábbiakban ismertetettek szerint - módosult a 1997. évi LXXVIII. törvény (az épített környezet alakításáról és védelméről) 53/F. § (1) bekezdése (ún. plaza-stop) az alábbiak szerint:

    53/F. §  300 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmény nem létesíthető – ideértve a kereskedelmi építmény kialakítása érdekében az építmény engedélyköteles átalakítását is –, vagy ezt meghaladó méretre nem bővíthető.
    (2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelős miniszterek részvételével működtetett Bizottság véleményének kikérésével a kereskedelemért felelős miniszter felmentést adhat.
  • Az OTÉK "Járművek elhelyezéséről" szóló 42.§ 1,2,11-es  bekezdéseaz alábbi, 10-es bekezdés beemelésével módosult:

    Bővebben...


2013-12-19 (HÉSZ módosítása 2)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

A Székesfehérvár Megyei Jogú Város külterületének valamint egyes belterületi területrészeinek szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 7/2004. (II. 24.) önkormányzati rendelet (R) módosításával kapcsolatosan kiküldött hírlevélhez még az alábbi - fontosabb - változást emelném ki:

  • Hatályát veszti a R. 26. § (3) bek. b) pontjának "- a tetőforma csak 32-40 fokos hajlásszögű, kontyolt nyeregtető és sátortető lehet, a tető héjazata-ként csak piros és bordó árnyalatú cseréptető alkalmazható.” szövegrésze.
  • Hatályát veszti a R. 26. § (4) bek. c) pontjának "- Csak magastetős lakóépület építhető, a tető hajlásszöge csak 25-45 fok között lehet.” szövegrésze.
Tehát - ha jól értelmezem - az Öreghegyen (Lke-5.3 - 5.9) a hatályos módosítással nem előírás a csak magastetős épület építése.

Üdvözlettel: Németh László

2013-12-16 (HÉSZ módosítása)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Gondolom többen észrevettétek, hogy a Székesfehérvár Megyei Jogú Város külterületének valamint egyes belterületi területrészeinek szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 7/2004. (II. 24.) önkormányzati rendelet (HÉSZ) az utóbbi időben folyamatos módosítás alatt van. A főépítésszel történt egyeztetés értelmében a 2012-ben elindított eljárásokat még ebben az évben be kell fejezni, ezért van az év végi hajrá. Így 2014. év elején (februárjában) célszerű letölteni az új HÉSZ-t a hatályba lépett módosításokkal.
A legutóbbi közgyűlésen napirenden lévő (előterjesztést lásd mellékletben) lényeges módosítással kapcsolatosan többek között az alábbiakra szeretném felhívni a figyelmeteket:

Bővebben...


2013-12-09 (építési termékek betervezéséről)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Az építési termékek építménybe történő betervezésének és beépítésének szabályait a 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet rögzíti. Jelenleg tehát az uniós jogszabály (305/2011/EU rendelet), az építési törvény, és a 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet határozza meg az építési termékek beépítésére vonatkozó előírásokat.
Jelenleg komoly fejtörést okoz e rendeletek megfelelő alkalmazása, s ezzel nem csak a tervezők, hanem a rendeletek betartását figyelő pl. építési hatóságok is gondban vannak.
A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 8. melléklet 1.1.5. pontja szerint az építészeti műszaki leírásban kell a teljesítmény jellemzőket meghatározni.

Bővebben...


2013-12-04 (tervezési munkadíj-tervezet)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Továbbítom a MÉK elnökének levelét, melyben a tervezési díj rendelet tervezetének jelenlegi állásáról kaptok információt.
Mellékelem az újabb tervezetet, melyben már vannak finomítások a korábban kiküldötthöz képest. A tervezett hatályba lépés már 2014. július 01-re tolódik.

Üdvözlettel: Németh László

Tisztelt Kollégák!

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII.törvény 62. § (1c) pontjában a Kormány 2014. január 1-i hatállyal felhatalmazást kapott arra, hogy a belföldi székhelyű tervező által vállalt építészeti-műszaki tervezési tevékenység ellátásáért felszámítható tervezési munkadíj eleme tekintetében a legalacsonyabb és a legmagasabb irány-díj meghatározásának módszerét rendeletben állapítsa meg. Ennek a felhatalmazásnak eleget téve elkészült az építészeti-műszaki tervezési munkadíjban érvényesíthető legalacsonyabb és a legmagasabb irány-díjról szóló kormányrendelet tervezete. Az anyagot, mely túl van a közigazgatási egyeztetésen és jelenleg a közigazgatási államtitkári értekezlet tárgyalja, tájékoztatásul feltette
a minisztérium az OÉTT honlapjára.
A tervezet az alábbi linken tekinthető meg:
http://e-epites.us5.list-manage.com/track/click?
u=3e5f6a70dc933bbf789bf3030&id=e53b40f287&e=86ba0eac4a
Üdvözlettel:
dr. Hajnóczi Péter
MÉK elnök

2013-12-01 (építésigazgatási gyakorlat, tervezési munkadíj, jogászdiktatúra?)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Az alábbiakról szeretnélek tájékoztatni Benneteket:

  • 2013. november 22-én Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának építésigazgatási gyakorlatáról leadtunk a polgármester úrnak egy kb. 200 oldalas tanulmányt általunk jogszabálysértőnek gondolt eljárásokról. Egyes kollégák - akik hozzájárultak ehhez - konkrét eseteit is beillesztettük az anyagba, melyben a sorozatos határidő be nem tartásán túl a jogszabályellenes hiánypótlási felhívásokról, ügyfélellenes magatartásokról is szól többek között az anyag.

Kamaránk részéről 4 fő vett részt az egyeztetésen, polgármester úr mellett a személyi titkár, a jegyző, az építésigazgatási iroda vezetője volt jelen a tárgyaláson.
Többek között megállapodtunk abban, hogy a jövőben a vitatott jogszabályi kérdésekről egyeztet a kamara és az irodavezető, melyről a tagságot is értesíteni fogjuk.

  • Bizonyára hallottatok már arról - egy rendezvényünkön én is jeleztem -, hogy elvileg 2014. január 01-től kötelezően alkalmazandó tervezési díjak (min.-max.) bevezetésére kerül sor, melyet kormányrendelet fog szabályozni.

Kamaránk 2013.11.11-én megkapta a tárgyi előterjesztést, melyet kiküldtem a kibővített vezetőségnek. A tervezetet áttanulmányozva több kérdés is felmerült, így:

  • A becsült kivitelezési költséget - a korábban kapott információknak megfelelően - nem a tervezési program alapján kellene meghatározni, hanem a számított építményérték alapjául is szolgáló 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet (az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól) 1.sz. melléklete szerint. Természetesen ehhez szükséges a melléklet folyamatos aktualizálása. A számított építményérték tényleges érték legyen!
  • Az 1. sz táblázatban hiányzik a 40 millió alatti kivitelezési érték, mely egy átlagos lakóház bekerülési költsége.

Kérdéses továbbá még a tervezett díjak nagysága, sajnos nincs a rendelet kellően előkészítve. Véleményem szerint régiós díjakat is be lehetne vezetni pl. az egy főre eső GDP alapján.
Most mellékelem a tervezetet, arra kérnélek Benneteket, hogy ez csak belső használatú legyen. Lehet, hogy el sem fogadja a Parlament, viszont arra jó lehet, hogy az idei függőben lévő tervezési megbízásaitokra így lehet "nyomást gyakorolni". Megmutatva az építtetőnek a jövőre tervezett díjtételeket, lehet, hogy azonnal leszerződnek még az idei kedvezőbb tervezési díjra.

  • Ajánlom figyelmetekbe Gáspár László igazságügyi szakértő - tagtársunk - mellékletben található értekezését ("Jogászdiktatúra Magyarországon?").

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája