Kérdések és válaszok az egyszerű bejelentésről

2017. március 21.
"2017. januárjában a korábbinál sokkal átfogóbb módosítások léptek hatályba az egyszerű bejelentés meglévő épületekre történő kiterjesztésével és az Eljárási kódexben az engedély nélkül végezhető építési munkák körének kiszélesítésével. " - olvasható az epitesijog.hu-n.


" Az új jogszabályi előírások megfelelő értelmezése érdekében állásfoglalást kértünk a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságától, Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkártól. Az alábbiakban megismerheti a 2017. március 9-én kelt válaszokat is."


YBL MIKLÓS ÉS A MAGYAR ÉPÍTÉSZEK, ÉPÍTÕMESTEREK XVI. ÜNNEPE

2017. március 16.
Az Ybl Egyesület tisztelettel meghívja Önt 2017. április 8-án, szombaton 11 órára, a 203 éve született YBL MIKLÓS és a MAGYAR ÉPÍTÉSZEK, ÉPÍTÕMESTEREK XVI. ÜNNEPÉRE.
Helyszín: Ybl szobor, Budapest I. ker. Ybl Miklós tér


Szakmai továbbképzési pontérték: MÉK 1,5 pont
Mellékletben a meghívó, illetve a Magyar Állami Operaház felhívása az "Ybl 203 – Építőművészeti Gála"-ra

CONSTRUMA 2017

2017. március 15.
A Magyar Építész Kamara tagjai az on-line regisztráció kitöltésével  napi egyszeri ingyenes belépésre jogosultak a CONSTRUMA kiállítás szakmai napjain 2017. április 5-7. között.


A Magyar Építész Kamara az idei évben is saját standdal vesz részt a Construmán.
A standot a Metropolitan Egyetem másodéves belsőépítész szakos hallgatói tervezik és kivitelezik Kovács Zoltán belsőépítész, főiskolai docens vezetésével.
A kamarai stand az A pavilon, 211/B standhelyen található majd meg.
Az építész kamarai szakmagyakorlók a MÉK standon vehetik át a kiállítás megtekintéséért járó 1 továbbképzési pontról szóló igazolást.


Átadták a 2017. évi Ybl Miklós-díjakat

2017. március 15.
Az Ybl Miklós-díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó - építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható.
Díjazottak 2017. évben:
  • Bata Tibor
  • Demeter Nóra DLA
  • Kovács Csaba
  • Varga Csaba
  • Vonnák Jánosné Tanos Márta
Gratulálunk a díjazottaknak, részletes ismertetés a kormany.hu oldalán található.

ÉPÍTÉSZ BÁL 2017

2017. február 19.
A Magyar Építőművészek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt és Tisztelt Partnerét a Novotel Centrum Szálloda Palace termébe /Budapest, VIII. Rákóczi út 43-45./ 2017. február 25-én, szombaton, 19 órakor kezdődő ÉPÍTÉSZ BÁLRA. A bál védnökei: Magyar Építőművészek Szövetsége, Budapesti Építész Kamara, Magyar Építész Kamara.

A báli belépők átvétele 2017. február 23-án, csütörtökön.
További részletek ITT .

A Miniszterelnökség tájékoztatója a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásához

2017. február 19.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény értelmében többek között az önkormányzatokra váró feladat a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet megalkotása, melynek határideje 2017. október 1. A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága, valamint háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont mind a településeknek, mind a törvény végrehajtásában a településeket segítő többi szereplőnek számos formában biztosít támogatást. Az önkormányzatok a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásában az országos és területi építészkamarákra, a megyei önkormányzati és állami főépítészre, valamint az Országos Főépítészi Kollégiumra támaszkodhatnak, ezért a Miniszterelnökség külön figyelmet fordít a meglévő és leendő főépítészek szakmai támogatására. 


Minden településnek ki kell dolgoznia a "településképi arculati kézikönyv"-et, melyet a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet értelmében véleményezésre meg kell küldeni a Magyar Építész Kamarának.
További részletek a MÉK honlapján.


A MÉK Elnökségének állásfoglalása

2017. január 17.
Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 2017.  január 1-én hatályba lépett változása értelmében a kivitelezési dokumentáció munkarészeit a felelős tervező a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara szabályzatainak figyelembevételével határozza meg.

A MÉK elnöksége úgy döntött, hogy a vonatkozó szabályzat elkészültéig szakmai állásfoglalásával felhívja tagjainak, a jogalkotóknak és a jogszabályok megtartását ellenőrzőknek a figyelmét, hogy a szabályzat küldöttgyűlés általi jóváhagyásáig  a 191/2009. (IX.15.) sz. kormányrendelet 2016. december 31-ig hatályos  1. mellékletében meghatározottak figyelembe vételével készítsék  a kiviteli tervek dokumentációját a tartalmi követelményekre vonatkozóan.

További részletek a MÉK honlapján.

Somogyi László (1932- 2016) az utolsó építésügyi és városfejlesztési miniszter

2017. január 17.

Somogyi László 1932-ben született Székesfehérvárott. Az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1954-ben szerzett építészmérnöki diplomát, majd a kivitelezés mellett kötelezte el magát és magas szakmai színvonalon művelte azt. De a szakmában elsősorban, mint az utolsó építésügyi és városfejlesztési miniszter tartják számon, így írta be nevét az "építésügy nagy könyvébe". 

Bővebben...


Újabb, építésügyet érintő változások

2016. december 30.

Az Építési Törvény (1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről) módosítását követően újabb rendeletek módosítását hirdették ki a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendeletben (egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról)
A változások alapvetően érintenek korábban megszokott előírásokat! Részletek a honlapunkon ITT.

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája