Átadták a 2017. évi Ybl Miklós-díjakat

2017. március 15.
Az Ybl Miklós-díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó - építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható.
Díjazottak 2017. évben:
  • Bata Tibor
  • Demeter Nóra DLA
  • Kovács Csaba
  • Varga Csaba
  • Vonnák Jánosné Tanos Márta
Gratulálunk a díjazottaknak, részletes ismertetés a kormany.hu oldalán található.

ÉPÍTÉSZ BÁL 2017

2017. február 19.
A Magyar Építőművészek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt és Tisztelt Partnerét a Novotel Centrum Szálloda Palace termébe /Budapest, VIII. Rákóczi út 43-45./ 2017. február 25-én, szombaton, 19 órakor kezdődő ÉPÍTÉSZ BÁLRA. A bál védnökei: Magyar Építőművészek Szövetsége, Budapesti Építész Kamara, Magyar Építész Kamara.

A báli belépők átvétele 2017. február 23-án, csütörtökön.
További részletek ITT .

A Miniszterelnökség tájékoztatója a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásához

2017. február 19.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény értelmében többek között az önkormányzatokra váró feladat a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet megalkotása, melynek határideje 2017. október 1. A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága, valamint háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont mind a településeknek, mind a törvény végrehajtásában a településeket segítő többi szereplőnek számos formában biztosít támogatást. Az önkormányzatok a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásában az országos és területi építészkamarákra, a megyei önkormányzati és állami főépítészre, valamint az Országos Főépítészi Kollégiumra támaszkodhatnak, ezért a Miniszterelnökség külön figyelmet fordít a meglévő és leendő főépítészek szakmai támogatására. 


Minden településnek ki kell dolgoznia a "településképi arculati kézikönyv"-et, melyet a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet értelmében véleményezésre meg kell küldeni a Magyar Építész Kamarának.
További részletek a MÉK honlapján.


A MÉK Elnökségének állásfoglalása

2017. január 17.
Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 2017.  január 1-én hatályba lépett változása értelmében a kivitelezési dokumentáció munkarészeit a felelős tervező a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara szabályzatainak figyelembevételével határozza meg.

A MÉK elnöksége úgy döntött, hogy a vonatkozó szabályzat elkészültéig szakmai állásfoglalásával felhívja tagjainak, a jogalkotóknak és a jogszabályok megtartását ellenőrzőknek a figyelmét, hogy a szabályzat küldöttgyűlés általi jóváhagyásáig  a 191/2009. (IX.15.) sz. kormányrendelet 2016. december 31-ig hatályos  1. mellékletében meghatározottak figyelembe vételével készítsék  a kiviteli tervek dokumentációját a tartalmi követelményekre vonatkozóan.

További részletek a MÉK honlapján.

Somogyi László (1932- 2016) az utolsó építésügyi és városfejlesztési miniszter

2017. január 17.

Somogyi László 1932-ben született Székesfehérvárott. Az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1954-ben szerzett építészmérnöki diplomát, majd a kivitelezés mellett kötelezte el magát és magas szakmai színvonalon művelte azt. De a szakmában elsősorban, mint az utolsó építésügyi és városfejlesztési miniszter tartják számon, így írta be nevét az "építésügy nagy könyvébe". 

Bővebben...


Újabb, építésügyet érintő változások

2016. december 30.

Az Építési Törvény (1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről) módosítását követően újabb rendeletek módosítását hirdették ki a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendeletben (egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról)
A változások alapvetően érintenek korábban megszokott előírásokat! Részletek a honlapunkon ITT.

Boldog Karácsonyt és Új Évet!

Kamaránk irodája 2016. december 19-től 2017. január 01-ig ügyviteli szünetet tart! N.L.


Kámán Béla Príma Díjas

2016. november 27.
A Fejér Megyei Príma Díjátadó Gálának adott otthont szombaton este a Hotel Magyar Király. A gálán az egy-egymillió forinttal járó fődíjakat Dr. Sárkány Ágnes főorvos, Kámán Béla építész és Szilner Tibor táncpedagógus vehették át, a közönségdíjat Kovács Sarolta öttusázó kapta. (Olvasható Székesfehérvár honlapján)Kamaránk elnöksége nevében gratulálok a díjazottaknak, Kámán Bélának, kamaránk tagjának! N.L.
Attachments:
Letöltés (koszonolevel.pdf)Levél - Kámán Béla
18 Kb

MÉK Küldöttgyűlés 2016. december 2.

2016. november 10.
A MÉK Elnökségének döntése alapján 2016. december 2-án pénteken 10 órakor kerül megrendezésre a MÉK következő Küldöttgyűlése a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.).
A napirend, előterjesztések megtalálhatóak a MÉK honlapján.

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája