Fejér Megyei Építőipari Nívódíj - 2016

2016. április 14. (jelölési határidő: 2016. május 2.)
Az Alapítók idén is meghirdetik a "Fejér Megyei Építőipari Nívódíj" pályázatot.
A javaslatokat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara címére (8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.) postai úton megküldve, vagy ugyanitt, az információszolgálaton személyesen lehet leadni. Jelölni lehet továbbá a 22/ 510-312 fax számon, valamint a  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen is. Az ajánlás tartalmazza a díjazásra javasolt alkotás beazonosítható megnevezését, pontos címét. Hasznos segítség lehet a tervezők, kivitelezők adatainak megadása, vagy fénykép csatolása a javaslathoz.
A jelölések beküldési határideje:        2016. május 2.                      
A Díj átadása a 2016. május 27-28. között megtartandó Építők Napja rendezvénysorozat keretében, május 27-én történik.
További részletek a mellékletben:


CONSTRUMA - 2016

2016. március 24.2016. április 6-10. között kerül megrendezésre a Construma Építőipari szakkiállítás a Hungexpon. A MÉK az idei évben is saját standdal vesz részt a Construmán az A pavilonban. Az építész kamarai szakmagyakorlók a kiállítás megtekintéséért járó 1 szakmai továbbképzési pontról szóló igazolást a kamara standján vehetik át.

Az alábbi linken lehet jelentkezni az ingyenes belépéshez szükséges regisztrációra: http://construma.hu/mek

További részletek a MÉK honlapján.

FÉK Taggyűlés - 2016-03-17

Taggyűlés helye: Székesfehérvár, Fürdősor 3. Szabadművelődés Háza
Taggyűlés időpontja: 2016. március 17. (csütörtök)16:00 óra

Amennyiben kellő létszámú résztvevő hiányában a taggyűlés a meghirdetett időpontban nem határozatképes (taglétszám 50 %-a + 1 fő), úgy azonos napirenddel, helyszínen a megismételt taggyűlés időpontja: 16:10 óra
Taggyűlés mellékletei:


Jáky Szakmai Napok

2016. február 16.

Kedves Kollégák!

Szeretettel várunk Benneteket a Jáky Szakmai Napok csütörtöki (február 18.) rendezvényeire. Ezen a napon két műemléki témájú előadást kínálunk számotokra.

  • Első előadónk Igari Antal, Fejér Megye Főépítésze, aki a Hiemer-ház felújításáról tart előadást.
  • A második előadást Hild-Csorba Bernadett, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezető tervezője tartja. Az előadás témája: A műemlékvédelmi helyreállítás tervezési és előkészítési feladatainak bemutatása a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom példáján keresztül.

Az első előadás 08:40-kor a második 09:35-kor kezdődik a Székesfehérvári SZC Jáky József Középiskolája dísztermében. (Székesfehérvár, Deák Ferenc u. 11.)

A Jáky Szakmai Napok rendezvényeit a diákoknak szervezzük, de a témára tekintettel szeretettel várunk minden kedves kollégát is.

 
Kovács Péter

műszaki igazgató-helyettes
Székesfehérvári SZC Jáky József Középiskolája
+36-70-198-0240
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


Kérdések és válaszok a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban

2016. január 19.
(Forrás: www.ddek.hu)
2016. január 1-től a 300 m2-t hasznos alapterületet nem meghaladó lakóépületekre nem kérhető, és nem adható ki építési engedély.
Ezen épületek a 456/2015 (XII.29) Kormány rendelet hatálya alá tartoznak.
A Tolna Megyei kormányhivatal január 14-én továbbképzést tartott a megyei első fokú építéshatóság és az építésfelügyelet tagjainak. A kamara kérdéseket tett fel, és a kapott válaszokat január 15-én egy közös fórumon még egyeztethettük. A válaszok a Tolna Megyei hatósági ügyintézési protokoll-t mutatják be, addig míg ezzel ellentétes állásfoglalást nem kapnak felettes szervektől.


Mellékletben a kérdések, és az arra adott válaszok. Mindenki saját felelősségére alkalmazza a kérdésekre adott válaszokat, mert véleményem szerint nem minden kérdésre adott válasz felel meg a jogszabályoknak. (N.L.)
További információ található a koos.hu oldalán, illetve ajánlom az olvasó figyelmébe VARGA ILLÉS LEVENTE véleményét, mely honlapján olvasható.

A Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke egy nyilvánosságra hozott levélben kéri, hogy a Magyar Építész Kamara határozottan, egyértelműen és következetesen foglaljon állást az elmúlt időszak építésügyet érintő kérdéseivel kapcsolatban.
Levél a mellékletben.

A tárgyi rendelettel foglalkozó, "Magyarul Balóval" közéleti háttérműsor adása ITT
megnézhető.


Kihirdették az egyszerű bejelentésről szóló rendeletet- A MÉK elnökségének közleménye

2015. december 29.
A Magyar Közlöny 2015/206. számában megjelent a Kormány 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelete a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról.
A 2016. január 01-től hatályos rendelet alapjaiban megváltoztatja a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépület építésére vonatkozó előírásokat, jogszabályokat.

A rendelettel kapcsolatos érdekes elemzés található a koos.hu, illetve az epitesijog.hu oldalán.

A Magyar Építész Kamara elnökségének közleménye - 2016.01.08.

Mellékletben a tárgyi közlöny vonatkozó része, illetve a teljes közlöny:
 

Téli ügyviteli szünet

2015. december 19.
Kamaránk irodája 2015. december 21-től 2016. január 03-ig ügyviteli szünetet tart.

Az Építési Törvény módosításáról

2015. december 18.
A Magyar Közlöny 2015/197. számában kihirdették a 2015. évi CCXII. törvényt (Egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról), mely tartalmazza az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítását is.
A 2016. január 01-én hatályba lépő rendelkezés szerint a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén építési engedélyezési eljárás helyett bejelentési eljárást kell lefolytatni.
Az eljárás során a helyi építési szabályzat rendelkezései közül kizárólag az építési telek
a) megengedett legnagyobb beépítettségét,
b) megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát,
c) szabályozási vonalát és
d) beépítési módját vagy építési helyét kell figyelembe venni.
A módosítással kapcsolatosan érdekes elemzés olvasható az epitesijog.hu oldalán.
Mellékletben a tárgyi közlöny vonatkozó része:

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája